Over een geslaagde training

Vorige week gaven we voor het eerst de training ‘Jouw Agile Leiderschap Canvas’. De training die we gaven omdat wij ‘m wilden geven. Ik geloof dat als je dingen helemaal op jouw manier doet, dat ze dan de beste uitkomst hebben. En dat was ook zo.

De cocktail van trainers

Ik gaf de training samen met Barbara en Joost. Mensen die ik heb leren kennen vanuit de inhoud van Agile leiderschap. Vanuit de community die we opbouwden een aantal jaar geleden. Joost die sterk is op de inhoud en de theorie en bovendien erg sterk is op het proces en de voortgang. Onze eigen Scrummaster. Ik noem hem ons ‘blauwe geweten’, terwijl hij veel meer is dan dat. Barbara brengt de groene energie mee. Dubbel groen zelfs. Groen want ze is wandelcoach. Ze komt graag in de natuur. Daarom deden we een wandeling over de heide aan het begin van de middag. En een visualisatieoefening. Dingen die ik nooit in een training gestopt heb en wat ik ook nooit zou doen. En daarom vond ik het zo mooi dat het er nu wel in zat. Daarmee brengt zij ook het groene, het empathische mee. Het gevoel. En ik zit daar dan met m’n gele creativiteit en oranje/rode actie. Samen met mijn kennis over persoonlijk leiderschap en gedrag en mijn ervaring als trainer.
Ieder brachten we onze inhoud, onze ideeën en onze aanpak. Vanuit een gemeenschappelijke visie op wat we deze dag wilden brengen. Een perfecte cocktail die door de deelnemers ook erg gewaardeerd werd. Ze gaven ons als trainers een 8,7.

Een locatie weg van de zakelijkheid

Tijdens het ontwerpen van de training hadden we het over de locatie. Eigenlijk wilden we echt een mooie locatie. Met ruimte en rust. En Barbara wilde natuurlijk groen er omheen. Niet massaal. Niet in een ‘vergaderfabriek’. Nee, we wilden een authentieke locatie weg van de zakelijkheid. En ook fysiek een stuk weg van de dagelijkse hectiek. Dus kwamen we bij De Deelgenoot uit in Empe. En die locatie werkte perfect. De locatie kreeg zelfs een 9,3!

Twee van de deelnemers gaven bij binnenkomst al aan dat ze al helemaal tot rust waren gekomen doordat het laatste stuk van de route door de weilanden meandert.

Maar waar gaat het nou over?

Maar wat hebben we nou eigenlijk gedaan? Doordat de termen ‘Agile’ en ‘Leiderschap’ in de titel staan schrikt het best wat mensen af. Deels terecht, grotendeels onterecht. Daarom schreef ik een blog op onze communitywebsite getiteld ‘Iedereen is een Agile leider‘. Niet omdat ik vind dat nu zomaar iedereen zich moet inschrijven voor die training, maar omdat wij wel het idee hebben dat deze voor veel mensen relevant kan zijn. Want de Agile uitgangspunten gelden overal en met het wegvallen van het traditionele lijnmanagement is iedereen een leider. En dat je jezelf continu moet blijven ontwikkelen was zes jaar geleden al bekend. Dat is trouwens ook hartstikke agile. Jezelf in kleine iteraties blijven ontwikkelen. Je bent immers continu een ‘viable product’. Nou goed, je leest er hier meer over.

Op 27 september gaan we de training weer geven. En deze wordt met het verwerken van de aandachtspunten uit de evaluatie nóg weer leuker en beter dan de overall 8,2 die we nu kregen. Zie ik je daar? Ik heb er nu al ontzettend veel zin in.

Groeten,

Frank

Verder lezen

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.