Over het ontstaan van ‘En nu Agile!’

De afgelopen jaren heb ik mij beziggehouden met het leuker maken van werk en het veranderen naar een werkwijze waarin teams focussen op elke dag een beetje beter worden. Ik doe dit als trainer en coach en richt mij op drijfveren, motivatie, gedrag en samenwerking.

Hierin maak ik gebruik van de kennis en inzichten die ik heb vastgelegd in mijn boeken ‘En nu jij!’ en ‘En nu echt!’. Met deze boeken help ik jou om meer te doen wat jij leuk vindt, meer waarde toe te voegen en meer resultaat te bereiken. Dat is ook waar mijn trainingen zich in eerste instantie op richtten. Ondertussen was ik ook als manager verantwoordelijk voor teams en afdelingen waarmee we werkten aan gezamenlijke doelen. Steeds meer ging ik mij richten op het inzetten van talent, het naar boven halen van de onderlinge perspectieven en de verschillen daartussen, en het identificeren van de belemmeringen die succesvol samenwerken, maximale waarde leveren en werkplezier tegenwerken. Om vervolgens die belemmeringen door het team zelf weg te laten nemen in workshops en werkgroepen.

Al best een tijdje hing het idee in mijn hoofd om de toepassing van de inzichten uit mijn eerste twee boeken op te schrijven in organisatiecontext. Wat is de waarde hiervan voor organisaties? En wat is mijn visie op organisatieverandering? In eerste instantie had ik als werktitel ‘En nu wij!’ bedacht. De url (ennuwij.nl) had ik ook alvast aangeschaft. Maar dat was niet genoeg. Want ik was met ongeveer twee zinnen per boek wel klaar:

  • Mensen gaan pas veranderen als zij geraakt worden in hun eigen missie, hun purpose. Werken wordt leuker als je werkt vanuit je drijfveren.
  • Mensen hebben allemaal een eigen versie van de waarheid. Er zijn allemaal belemmeringen vanuit ons brein die ons ervan weerhouden ‘de juiste dingen’ te doen.

Daaraan kon ik dan nog toevoegen dat organisatieverandering niet werkt met grootse meerjarenprogramma’s, maar dat het moet gaan over kleine stapjes zetten. Zo eindigde ik beide eerdere boeken ook: doe vandaag iets, dan wordt het morgen beter. En blijf dat herhalen. Ik kwam op de tagline ‘Elke dag een beetje beter’: de samenvatting van hoe ik verandering en ontwikkeling aanpak. Ontwikkeling van teams en mensen.

Als je rekening houdt met deze twee (plus een) uitgangspunten en die toepast in je veranderprogramma, boost je de verandering en de impact daarvan.

Maar ik wilde het relevanter maken en specifieker. Waarom dit boek? Waarin verschilt dit van andere boeken over organisaties of verandermanagement?

De laatste jaren (al is het bijvoeglijk naamwoord ‘laatste’ bijna niet meer van toepassing) kwam ik steeds vaker in aanraking met vormen van Agile werken en bovendien kwam ik er steeds meer achter dat mijn werk en mijn visie op werken hier heel goed bij aansluiten. Ik heb het lang ontkend, maar uiteindelijk omarmd: ik predik Agile. Dus daarom: ‘En nu Agile!’ als titel van mijn derde boek. Agile is de paraplu geworden waar ik mijn gedachten onder kan samenvatten. In vier delen. Over de noodzaak van Agile, het werken in teams, de gevolgen voor de organisatie en uiteindelijk over de verandering naar Agile werken, die over het algemeen de Agile transformatie wordt genoemd.

Veel leesplezier en veel geluk!

Groeten,

Frank

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.