Over voor wie je deze blogs leest

Voor wie lees je deze blogs eigenlijk? Waarom heb je dit nodig? Waarom doe je niet allang wat je leuk vindt? In Stap 0 schreef ik al dat het om niets meer draait dan ‘doen wat je leuk vindt’. Vink de vier klaverblaadjes af, zorg voor de financiële basis en geluk ligt in het verschiet. Toch is dat veel ingewikkelder dan het lijkt. En gaat het veel verder dan je werk.

Het risico op het verliezen van je baan speelt een erg grote rol in ieders leven. We doen daardoor steeds minder wat we leuk vinden. Onder steeds hogere druk. Het risico op ziekmeldingen en burn-outs loopt daardoor op. Wat daarbovenop gebeurt is dat minder mensen zich ziek durven melden uit angst voor het verliezen van hun baan, waardoor het kortdurend ziekteverzuim wellicht daalt, maar het aantal langdurig zieken alleen maar stijgt.

Nog meer reden dus om toch wat eerder de sprong te wagen. Niet meteen van de klif. Niet meteen in het diepe. Kan ook in je achtertuin.

Zorg ervoor dat je een keuze maakt. Een keuze waar je dan achter gaat staan, als dat niet bij voorbaat al het geval was. Bij voorkeur een keuze die past in een vooropgezet plan. Maar blijf niet hangen in twijfel. Dat is niet goed voor je.

Dat is niet goed voor je omdat je er letterlijk ziek van kunt worden. Maar ook kun je er ziek van zijn dat je niet datgene doet wat jou ‘s ochtends uit je bed kan tillen. Dan ben je wel op je werk, maar lever je nog steeds niks op. Je zet je niet in.
In beide gevallen vergroot je het risico dat iemand voor jou een keuze maakt. Vast niet meteen zo extreem dat je je baan verliest, maar wel dat je op een spoor gezet wordt waar je niet op terecht wil komen. Of andersom: dat je niet wordt gevraagd voor die ene vrijgekomen positie, voor dat ene project.

Een burn-out is de zichtbare indicatie dat je met de verkeerde dingen bezig bent. Dat de balans uit evenwicht is. Of dat er teveel gewicht in de schaal ligt. Maar er zijn natuurlijk veel mildere varianten. Al vanaf het punt dat je iets doet dat niet in lijn ligt met jouw eigen doelen voor het heden en de toekomst zit je op het verkeerde pad.

Op Wikipedia vond ik het volgende over de oorzaak van een burn-out: “Teveel aan stress op het werk en in de privésituatie zouden oorzaken van burn-out zijn. Een sensitieve persoonlijkheid met bovengemiddeld verantwoordelijkheidsgevoel en de neiging tot perfectionisme zouden risicofactoren zijn.”

Ik kan slecht tegen de term work/lifebalance. Die balans impliceert dat je je werk afweegt tegen je leven. Terwijl je meer tijd wakker bent op je werk dan thuis, in principe.

Een iets betere variant vind ik de werk/privébalans. Dan weeg je je werk af tegen de tijd en energie die je aan je gezin, je hobby en je vrienden besteedt. Maar toch vind ik ook die niet juist.

Nu predik ik al langer dat je lol moet hebben in je werk, dat plezier in je werk zelfs een voorwaarde is voor succes. Plezier hebben in je werk, en daarmee gelukkig zijn op je werk, vereist dat je jezelf bent. Dat je je eigen rol speelt.

Als er al een werk/privébalans is, dan moet je er voor zorgen dat je in beide schalen dezelfde dingen legt. Dan is er balans. En je moet je tijd een beetje redelijk verdelen tussen je collega’s aan de ene kant en je familie en vrienden aan de andere.

Net zo belangrijk als de balans is de weegschaal. Je moet niet teveel dingen in een week proppen. Dan slaat de wijzer door in het rood. Als je bij die teammeeting wil zijn, de managementavond mee wil pakken en een training wil volgen, maar tegelijkertijd de kinderen op bed wil leggen, wil gaan sporten en voor de tv hangen met je partner, dan heb je een uitdaging. Dan krijg je stress. Dan ligt die burn-out op de loer.

Je weet wel wat je het belangrijkst vindt. En je mag die keuze zelf maken. Doe je het niet, loop je ook nog eens het risico dat iemand anders een keuze voor je maakt. Jij bent de regisseur van je eigen rol. Klaag niet over hoe druk je wel niet bent. Doe er iets aan of hou je mond. Maar als je dan je mond houdt, denk dan af en toe wel even na of je jezelf niet in de stress aan het werken bent. Praat er dan toch maar over.

Volgende week meer uit hoofdstuk 5 van ‘En nu jij!’ Wil je deze en volgende blogs direct in je mailbox ontvangen? Geef je dan op voor mijn update.

Groeten,

Frank

Deze post is onderdeel van hoofdstuk 5 van ‘En nu jij!’. Het boek is te bestellen in mijn shop. Nog mooier is het natuurlijk om in actie te komen en je in te schrijven voor een webinar of training, of mijn online ontwikkelprogramma ‘En nu Online!

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.