Over wie ik voor de gek aan het houden ben

Om maar met de deur in huis te vallen (spoiler alert): ik ben het zelf. Ik vertel mezelf verhaaltjes. Over wie ik ben. Over wat ik wil. Ook ik word, net als alle andere mensen, geregeerd door mijn angsten, twijfels en remmingen. Echt eerlijk en kwetsbaar zijn is eng, spannend en voelt onveilig. En onveilige situaties vermijden we liever.

“De URL in je naam zegt wat anders dan wat je nu vertelt…” Ik zat in een virtuele netwerkborrel via Zoom. Ik heet dan ‘Frank Oeben / Ennuactie.nl’ en ik vertelde over mijn voornemen voor de komende week om nu echt mensen te gaan bellen en mezelf in de etalage te leggen. En hoe moeilijk ik dit vind. Ik vertelde dat ik de loodgieter ben bij wie de kraan het hardst lekt. In mijn interventies en programma’s trek ik mensen door hun weerstand heen een stapje dichter naar hun doelen. En als ze niet weten wat dat doel is, gaan we daar eerst aan werken. Met scherpe vragen, ga ik confronterend en spiegelend op zoek naar de rode draad. Ik luister en vat samen, vraag door en geef terug. Daarmee kan ik vaak vrij snel tot de kern komen. Of tenminste tot een kern om verder te onderzoeken. Het gaat niet om de titel, maar om wat je wil doen, waar je dat wil doen en hoe je dat wil doen. Dit leg ik ook uit in mijn eerste boek ‘En nu jij!’ Waarom is het dan zo moeilijk om voor mezelf op te schrijven wat ik wil, waar ik dat doen en hoe ik dat wil doen?

Ik wil de interventie

Want dat is het grootste probleem. Het is niet mijn grootste hobby om mensen te bellen en een commercieel gesprek aan te gaan, ondanks dat ik het heerlijk vind om in de spotlight te staan. Ik hou niet van borstklopperij en arrogantie. Maar gesprekken aan gaan over motivatie, gedrag en samenwerking vind ik superleuk. Kijken hoe we een doorbraak kunnen realiseren door een interventie in te zetten. Want dat is het leukste: de interventie. Als interventie. Een tussenkomst. Een onderbreking. Dat is wat ik doe. Dat is wat ik breng. Een andere kijk op de dingen. Het besef dat je er zelf wat aan kan doen. In actie komen en vanuit die ervaring verder bouwen.

En als ik het nou voor het zeggen had? Wat nou als geld geen rol zou spelen? Die vraag stelde Glenn Holster mij in podcast 006, waarin we onbedoeld bijna een hoorcollege werkgeluk gaven. De vraag waar ik (nog een spoiler) ook het online ontwikkelprogramma ‘En nu online!’ mee start. Ik vertelde dat ik wil doen wat ik nu doe. Maar dan zonder die druk van geld moeten verdienen. Want als die druk wegvalt kan je pas echt vrij bewegen. Vol erin gaan. Vrij kunnen handelen. Precies wat Paul van Dam in podcast 009 aangeeft te willen bereiken. Hanneke Kiel-de Raadt schreef het boek ‘Dit wil ik!’ met als ondertitel het advies ‘volg je hart en verlaat het gebaande pad. Ik vroeg haar in podcast 007 of dat haar advies is voor de wereld of ook vooral een manier van denken voor haarzelf.

In het gesprek dat op 20 november podcast 013 wordt had ik het met Wendy van Wijngaarden over hoe ze is gekomen waar ze nu is en over het volgen van je eigen weg. Wendy postte gisteren op Instagram de vraag wat je zou doen als tijd, geld, vaardigheden en het oordeel van de mensen om je heen er niet toe deden. Ik reageerde hetzelfde als op Glenn. Wat is het eigenlijk makkelijk. Voor jezelf kiezen om daarmee je leven meer in te richten zoals jij wil dat het eruit ziet. René de Winter heeft in podcast 002 uitgelegd hoe hij zichzelf telkens uitdaagt en actieve keuzes maakt voor meer vrijheid. Ogenschijnlijk makkelijk. Je hoeft het alleen maar te doen.

Ik wil jou helpen

Bob Hotho vertelde mij in podcast 003 hoe hij een burn-out en een relatiecrisis overwon en er nog niet is, maar zo veel gelukkiger is dan een paar jaar geleden. Hij kon niet meer wegduiken voor wat al zolang duidelijk was: het moest anders. En zo is dat bij mij ook. Het moet anders dan hoe het de afgelopen jaren gegaan is. Zoals Paul het heeft over de vrijheid van denken en handelen, zoals Bob het heeft over kiezen voor zichzelf, ik weet wat ik wil en waar het pad ligt. Ik moet dit doen als ondernemer. Maar niet zomaar in m’n eentje.

Gisteren sprak ik Bas Poppe, als vervolg op het gesprek dat we hadden in podcast 008 over samenwerking en allerhande wilde plannen. We hadden het over korte interventies versus langere trajecten. En toen zei ik het: ik ben gewoon beter in de korte interventies. De boel opschudden, scherp zetten, omver duwen soms, en dan weer gaan. Niet hit-and-run, maar als onderdeel van een groter geheel de status quo doorbreken. Ik heb hele mooie trajecten gedaan met teams waarin ik mooie resultaten heb geboekt. Maar het is bijzaak. Het is niet mijn kracht en al helemaal niet waar ik me mee kan onderscheiden. Zet mij op het podium en ik ga shinen. Daar lever ik de meeste waarde. Teams activeren om zo een verandering te kickstarten of op de rails te krijgen. En nu wij!

De andere lijn is die van persoonlijk leiderschap. En nu jij! En daar heb ik nu één hele duidelijke oplossing voor waarin ik alles heb gestopt wat ik weet en kan: ‘En nu online!’ Dertien weken lang geef ik je alles wat ik heb bedacht. In video’s en challenges. En onderweg hebben we drie calls waarin ik je prikkel en verder help. In podcast 004 spreek ik met Brenda van der Holst over hoe het programma voor haar de booster is geweest om het vizier scherp te krijgen en te gaan doen wat ze wil doen op de manier die bij haar past.

Het online programma combineert mijn andere twee hobby’s, naast voor de groep staan: inspirerende content creëren en goeie spiegelgesprekken voeren.

Zo is dat ook met de podcast. Ik nodig mensen uit waar ik graag een gesprek mee wil voeren. Net als hoe ik met deze blogpost jou gebruik als spiegel, ‘gebruik’ ik mijn gasten als inspiratiebron om kunstjes af te kijken. Zoals je dat ook met mij mag doen. Om de content dan te verwerken om te kunnen publiceren via Spotify, Apple Podcasts, SoundCloud en YouTube. Creëren. Dingen maken. Zoals Tom de Wit, mijn gast in podcast 001, ook doet als muzikant en producer. En ondertussen zijn de podcasts al bijna 800 keer aangeklikt en bereik ik dus allemaal mensen die ook inspiratie halen uit de gesprekken.

Zo simpel is het

In podcast 010 bespreek ik de waarde van de podcast samen met Margot. Dat ga ik iedere tiende doen. We hebben het over de inspiratie die ik eruit haal, over de marketingwaarde van 800 (bij het opnemen waren het er 560) kliks, maar vooral over het hogere doel. Want dat hogere doel is dat ik de dingen kan doen die ik wil doen, op de manier waarop ik het wil doen. Ik wil activeren, inspireren en verder brengen. Met workshops voor groepen bij bedrijven en met mijn online programma voor mensen die verder willen in hun persoonlijke ontwikkeling. Zo simpel is het.

Wat zou jij doen als geld geen rol zou spelen? Waarom doe je dat nu dan niet? Wat houdt je tegen om dat te gaan doen? Wat ga je vandaag anders doen om er morgen dichter bij in de buurt te zijn? Stel jezelf deze vragen. Ik ben benieuwd naar jouw antwoorden.

Groeten,

Frank

Je vindt de gesprekken op SpotifyApple Podcasts en SoundCloud en kunt ze ook bekijken op YouTube. Abonneer je op het kanaal ‘Bij Oeben’ en mis geen aflevering. Elke vrijdag komt er een nieuwe online. Wil je een mail ontvangen als er een nieuwe podcast of blog online staat? Laat je mailadres hier achter.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.