Over wat de nieuwe Scrum Guide voor jou betekent

Drie weken geleden werd mijn LinkedIn timeline overspoeld met nieuws over het nieuws dat er een nieuwe Scrum Guide is. En daar gingen mensen hun mening over geven. En daarover dan weer een mening. Ik schreef als gastblogger voor P&O Partner al meerdere keren over wat Agile betekent voor organisaties, en zeker voor HR. Ondanks dat ik geen Agile specialist ben en zeker geen Agile fetisjist, ben ik wel fan van de Agile mindset en het Agile gedachtengoed. Ik schreef zelfs een boek over wat Agile voor gevolgen heeft en kansen biedt voor jou en je organisatie. Dus ik ben eens gaan kijken wat ik van deze update vind.

Scrum wordt steeds breder toegepast. En hoe je het ook wendt of keert, Agile werken we allemaal in een bepaalde mate. Steeds meer HR- en marketingteams werken Agile. Niet vreemd, zo schreef ik eerder, want zelforganiseren en werken vanuit waarde zit in onze genen.

Less is more

Naar wat ik begrijp (ik heb ze niet geprint) is de Scrum Guide nu geen 19, maar nog maar 12 pagina’s lang. Dat is ruim een derde minder! Er is nog meer teruggegaan naar de basis. Schrijven is schrappen en dat is precies wat er is gebeurd. Less is more. Het handboek is minder toegespitst op het ontwikkelen van software (waar het initieel wel voor was bedacht) en daarmee dus beter toepasbaar voor andere takken van sport, zoals dus HR en marketing.
Ook is de term ‘Development Team’ komen te vervallen. Deze term werd nogal eens verward met die van ‘Scrum Team’, waar de makers van de examenvragen dankbaar gebruik van maakten, om een flink aantal strikvragen mee te vullen.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Het uitgangspunt van een Scrum team was en is nog steeds dat het team gezamenlijk verantwoordelijkheid draagt. Voor het werk dat opgepakt wordt en de kwaliteit daarvan. En met het wegvallen van de term ‘Development Team’ is deze verantwoordelijkheid nog eenduidiger. Het development team bestond eigenlijk altijd al voor spek en bonen, want je wist in het examen al dat als er gevraagd werd naar wie welke verantwoordelijkheid had, je het development team altijd al weg kon strepen bij de antwoordmogelijkheden.

Een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het eindproduct. Eén team, één taak. Ik hou ervan. Niet wijzen, niet afwachten. “It is a cohesive unit of professionals focused on one objective at a time, the Product Goal.” Dat ‘Product Goal’ is ook nieuw. Hiermee kan het team (het Scrum Team dus) nog beter focussen.

Kleine evoluties

Alles bij elkaar zijn het kleine evoluties die er wel voor zorgen dat de Scrum Guide nóg meer handvatten biedt voor betere samenwerking, juist ook voor teams buiten de IT. Ik ben benieuwd wat jij vindt van de wijzigingen, of van Scrum in het algemeen. Of het jou handvatten biedt voor betere samenwerking en effectievere en meer efficiënte waardecreatie. Of dat je het maar een hype vindt. Die wel weer overwaait ten koste van de volgende trend.

Toolbox of checklist?

Zelf blijf ik in tweestrijd. Net als iedere methodiek of proces kan Scrum helpen. Wat ik dan jammer vind is dat de Guide eindigt met deze zin: “Scrum exists only in its entirety and functions well as a container for other techniques, methodologies, and practices.” Dat geeft de Agile fundamentalisten stokken om mee te slaan in organisaties die elementen van Agile willen gebruiken om er voordeel uit te halen. Want iedere best practice is in mijn ogen een toolbox om gereedschappen uit te halen naar eigen inzicht. Het mag nooit verplicht zijn de hele toolkit toe te passen.

Groeten,

Frank

Over de nieuwe Scrum guide namen wij ook een ‘Agile Borreltalk op. Deze bekijk je hier:

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.

Privacyvoorkeur centrum

Analytics

Om bezoekersstatistieken te kunnen raadplegen. Niet-persoonsgeboden.

Wordpress