Over jezelf laten zien

Tegeltjesteksten over ‘in je kracht staan’, ‘de beste versie van jezelf’ en ‘van je hobby je werk maken’. Ik kan er slecht tegen. Omdat het holle teksten zijn. Bij ‘in je kracht staan’ denk ik aan Star Wars. Als ik denk aan ‘de beste versie van jezelf’ vraag ik me af wie anders dan ik ooit de beste versie van mezelf kan zijn. Ben ik dat niet altijd? En als je hobby je werk wordt, is het dan nog wel leuk?
Je bent altijd jezelf. Je bent je gedachten. Je bent wat je doet. Je bent wie je wordt. Passie gaat over lijden, je karakter is ingesleten gedrag dat je kunt veranderen en jezelf vinden doe je over het algemeen gewoon bij jezelf op de bank. Want daar zit je dan. Niet op een berg in Tibet. Tenzij je daar toevallig wel bent.

Verbinding met jezelf

In de laatste podcast van Thijs Lindhout is Dennis Miltenburg te gast. Thijs heeft het veel over ‘verbinding met jezelf’. Het is moeilijk om geen jeuk te krijgen van dat soort zinnen. Ik kijk even op mijn eigen website en zie dat ik met mijn En nu actie!-aanpak het brein op gang breng zodat jij je realiseert dat jij verder kan komen en gelooft dat je zelf in actie kan komen. Jeetje. Ook kan je met mijn producten je dromen en doelen realiseren door het doorbreken van je angsten en twijfels. Nou zeg. Het lukt ook mij niet om zinnen te produceren die geen jeukwoorden, zweverige taal en platgetreden quotes bevatten.
Terug naar het gesprek met Dennis Miltenburg. Dennis is holistisch therapeut. Holisme kijkt naar de verbinding tussen je mentale, emotionele en je fysieke gezondheid. Je hoofd, je hart en je buik, zeg maar. Je kunt je lichaam met je hoofd ziek maken. Het bekendste fenomeen is de burn-out. Als je maar lang genoeg signalen van overbelasting negeert gaat je lichaam op een gegeven moment functies uitschakelen. Als het moet tot op het punt dat je letterlijk niet meer op kunt staan van je bed.

Richard de Leth, eerder ook te gast bij Thijs, maar ook host van zijn eigen OERsterk podcast, studeerde af in Geneeskunde, maar kon er niet tegen dat er alleen maar naar symptomen gekeken werd. Symptomen die werden bestreden zonder oorzaken aan te pakken. Op zijn website vertelt hij hoe hij kijkt naar voeding, beweging, ontspanning en mindset. “We maken je leider van je gezondheid.”
Tibor Olgers van tibor.nl (die helaas overigens nu nogal radicaal aan het rebelleren is tegen de Corona-maatregelen) heeft het over weerbaarheid als belangrijkste wapen. Als je gezond bent kan je veel meer tegenslag hebben. Als je daarbij ook nog eens mentaal weerbaar bent, ben je nog veel sterker. Dat heb ik zelf ook ervaren. Zo geldt dat ook voor bedrijven. Heb je een reserve, was je wendbaar en bewoog je al mee met de markt, dan kan je meebewegen met een crisis of een mindere tijd even volhouden. Tibor gaat dan ook voor “winst op alle fronten: Voor cash op de bank. Rust in je kop. En zin in je dag.”

Holisme

Holisme. Holistiek. Het geheel. Helen. Het grotere geheel. Heel maken. Nu krijg ik Atomic Kitten niet meer uit m’n hoofd. En nu jij ook niet.
In ‘En nu echt!‘ ging ik op zoek naar waarom wij zo raar doen. Waarom doen wij niet wat wij van binnen echt wel weten. Het kost misschien even wat moeite, maar als je er even voor gaat zitten (mag op de bank, hoeft niet op een berg in Tibet), dan kan je zo wat dingen opschrijven die je leuk vindt om te doen. En misschien moet je er wat meer moeite voor doen, moet je een training volgen, of heb je een coach nodig. Begin eens met een zelfhulpboek, er zijn er genoeg. Maar je komt er wel. Juist omdat ik zelf zo’n zelfhulpboek had geschreven en zelfs ik als auteur van dat boek mijn eigen lessen niet volgde wilde ik weten hoe dat dan werkt in je brein. Wat houdt je dan tegen? Je hoeft alleen maar de juiste keuzes te maken waarvan je echt wel weet dat dat de juiste zijn.

Keuzes maken

Maar kiezen is helemaal niet makkelijk. Want we zijn bang de verkeerde keuze te maken, bang dat het mis gaat, bang wat andere mensen er van vinden, we willen de energie er niet in stoppen en ga zo maar door. Tussen wat we willen en wat we doen zit van alles wat ons tegenhoudt.
Reptielen eten hun kinderen op als dat nodig is om te overleven. Ook ongeveer hoe ons reptielenbrein werkt: leven en overleven. Hoe dan ook. Zoogdieren hebben een besef van een groep. Zorgen voor elkaar. Ons zoogdierenbrein stuurt op angst en risico’s. Mensen hebben een bewustzijn waarmee we ook naar ons eigen handelen kunnen kijken. En daarover kunnen oordelen. Met onze neocortex kunnen we creatief zijn en ons verplaatsen in anderen. Maar ook ons zorgen maken over wat er mogelijk misschien eventueel allemaal zou kunnen gebeuren.

Wie je bent, wat je doet en wat je kan

Vanuit een holistische blik een verbinding leggen tussen wie je bent en wat je doet, via wat je kan. En daar veranderingen in aanbrengen. Dingen leren. Dingen afleren. Op een andere manier naar dingen kijken. Dingen doen omdat dat nodig is, niet per se omdat je het wil. De wil is een venijnig onderdeel dat wat mij betreft geen onderdeel is van die beste versie van jezelf. Er is de wil die je motiveert. Die je energie geeft, maar dat is wat mij betreft wie je bent. Je id. Je missie. Je purpose. Je why. Geef het een naam. Liefst een waarvan je niet moet kotsen. Je intrinsieke motivatie of drijfveer noem ik het meestal. Waarom doe je de dingen.
Maar er is ook de wil die gaat voor het genot, voor het ontwijken van de pijn, voor de fix. De snelle oplossing. En dan kom je bij de symptoombestrijding. Of erger: voor dat wat lekker is. Voor het automatische gedrag.

Jezelf laten zien

Veranderen is niet makkelijk. Het is hard werken. Door remmingen, overtuigingen en patronen heen. Zodat die verbinding ontstaat en daarmee je gedrag (de buitenkant) overeen komt met je missie (de binnenkant). Met wie je bent. Dan laat je die beste versie van jezelf (wie je wil zijn) zien. Ontdaan van maskers en façades.

Zoals ook Thijs, Dennis, Richard en Tibor zeggen: het begint met een eerste stap. Wat wordt jouw eerste stap om meer van jezelf te laten zien?

In mijn podcast wil ik de komende tijd mensen gaan uitnodigen die op een andere manier naar dingen kijken om met hen daarover in gesprek te gaan. Omdat ik het allemaal wil begrijpen. Ik ben op zoek naar Het Antwoord. Al weet ik nog niet precies op welke vraag. Daarvoor wil ik mijn perspectief verbreden. Fans van de law of attraction, aanhangers van non-dualiteit, experts op het gebied van mindfulness, afgestudeerde psychologen, pessimisten, yogadocenten, noem maar op. Ben jij of ken jij iemand waarmee ik eens in gesprek zou moeten, laat het me dan weten!

Groeten,

Frank

Verder lezen

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.