Over waarom er geen aflevering 042 is

Geen podcast vandaag. Na 41 weken in een heel systemisch, vast ritme van elke week een podcast zoek je deze week tevergeefs in je app naar aflevering 042. Dat heeft drie redenen.

In mijn blog van vorige week vertelde ik al over de eerste reden. In de podcast ga ik met mensen in gesprek. Een eerlijk gesprek moet het zijn. Zonder een al te vast format, omdat ik graag het gesprek de kant op laat gaan die het gaat. Onderweg kom ik dan allemaal mooie dingen tegen. Ik noem de podcast ook wel mijn zoektocht naar het antwoord, zonder te weten op welke vraag eigenlijk. In die blog vertelde ik over hoe ’42’ het ultieme antwoord op de ultieme vraag zou zijn. Dan kan ik geen podcast met rugnummer 42 publiceren. Dat zou te veel impliceren dat die het antwoord zou geven.

Een veel praktischere reden is dat ik geen gast heb gevonden voor deze aflevering. Ik plan afspraken een tijdje vooruit en precies hier viel een gat. Met de voorgaande reden in gedachten lukte het me niet iemand te bedenken die ik voor deze aflevering wilde vragen. Maar dat brengt me bij de derde reden.

Want hoezo moet ik elke week op vrijdagochtend om negen uur een nieuwe podcast lanceren? Ik bouw aan een bak met legoblokjes waarmee ik uiteindelijk meerdere versies van een antwoord kan gaan bouwen. Of misschien juist wel werk naar het inzicht dat een kleurrijke bak blokjes op zichzelf al heel mooi is. Zoals ik in de vierde retro met Margot concludeerde: het wordt steeds meer grijs dan zwart-wit. En dat is eigenlijk veel mooier.
Ik doe graag experimenten om te bekijken wat er gebeurt. En dat is dit ook. En ik weet ook hiervan de uitkomst al. Als ik geen podcast uitbreng deze week gaat er niks stuk. Dit komt niet op de voorpagina. Ik krijg waarschijnlijk geen honderd appjes of mailtjes. De wereld draait gewoon door.

Ik maak deze podcast voor mezelf. Omdat ik het leuk vind. Omdat ik er rijker en wijzer van word. Filosoferen over het leven, samen met een gast. Filosofie betekent in het Grieks letterlijk ‘liefde voor wijsheid’. Het is een manier van denken vanuit nieuwsgierigheid. Dat is wat de podcast is. Ik spreek mensen op een manier waarop ik ze anders nooit zou spreken. Niet zelden gaat ook de gast met meer inzichten naar huis dan toen zij of hij bij mij de studio in stapte. En dan die inzichten delen zodat anderen er op mee kunnen liften. Bijvangst is de zichtbaarheid en het netwerk.

Dus daarom vandaag geen podcast. Maar volgende week, en waarschijnlijk alle weken daarna gewoon wel. Denk ik.

Daarbij ben ik wel op zoek naar gasten. Ben jij of ken jij iemand met wie ik eens in gesprek kan of moet? Laat het me weten!

Groeten,

Frank

NB: Natuurlijk kan je deze week mooi gebruiken een van de eerdere 41 afleveringen te luisteren die je hebt gemist. Kijk op ennueerlijk.nl voor alle kanalen en afleveringen.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.