Over waarom we zo moeilijk doen

Vorige week nam ik een podcast op voor het tweede seizoen van ‘En nu eerlijk!‘. Een eerlijk gesprek met Frank Schaper. Het gesprek kan je vanaf 3 september in je podcast app of op YouTube beluisteren. Dat duurt nog even. Om je alvast op te warmen deel ik hierbij het voorwoord dat Frank schreef voor mijn tweede boek. Dat had ik nog nooit gedeeld, dus daar is nu het juiste moment voor. Er zitten alvast wat quotes in waar je over na kunt denken deze zomer.


Er is nooit een gebrek aan goede redenen om iets niet of nog niet te doen. Geen tijd. Geen geld. Geen zin. Geen goed moment. Geen hulp. Te druk. Te gevaarlijk. Te laat. Te vroeg. Te groot. Te moeilijk. Hoe dan? Ik kan het niet. Ik durf het niet. Zo iemand ben ik niet. Ik moet daar eerst een opleiding voor doen. Ik moet er nog eens goed over nadenken. Ik moet het nog bespreken. Ik moet de andere opties beter onderzoeken. Ik moet daar nog een knoop over doorhakken. Het is niet haalbaar. Het is niet realistisch. Het is te hoog gegrepen. Het mag niet. Het kan niet. Wie ben ik eigenlijk? Wat haal ik in mijn hoofd? Wat als het niet lukt? Wat als het wél lukt?

Een paar jaar geleden hoorde ik dj Edwin Evers op Radio 538 in een interview met een wetenschapper. De wetenschapper had uitgebreid onderzoek gedaan naar ‘spijt’. ‘Wat is je opgevallen?’ vroeg Evers. De rest van het interview ben ik vergeten, maar het antwoord op die ene vraag heb ik onthouden: ‘Jonge mensen hebben spijt om wat ze verkeerd hebben gedaan. Oude mensen hebben spijt om wat ze niet hebben gedaan.’ Wij maken in ons leven kennelijk heel veel plannen en we dromen wat af en daar blijft het vaak bij. Maar wat als je het écht graag wil? Wat als je het wél kan? Waarom doen we zo moeilijk?

Hoe maak je het onderscheid tussen die ene wens, ‘Ik zou ooit nog wel eens…’, waarvan je het als je oud bent niet erg vindt als die nooit is uitgekomen, en dat andere verlangen, ‘Ik wil echt graag…’, waarvan je later spijt zou hebben als je het niet eens hebt geprobeerd? Of maak jij jezelf wijs dat je niet aan spijt doet? Hoe zie je het verschil tussen een echt, wellicht oplosbaar obstakel tussen jou en je ideaal en een bedenksel dat er onbewust voor moet zorgen dat je alles bij het oude laat? En hoe ga je tot actie over om een verandering te laten plaatsvinden, of hoe laat je het los om je energie aan andere zaken te kunnen wijden?

Ik heb Frank Oeben leren kennen als iemand die over dergelijke dilemma’s niet alleen goed nadenkt en zijn conclusies in de praktijk toetst, maar ook zijn idealen daadwerkelijk nastreeft en anderen adviseert bij het onderzoeken van hun dilemma’s. Daarbij schuwt hij gelukkig de moeilijke keuzes, net zoals ieder ander weldenkend mens. Maar hij durft ook risicovolle besluiten te nemen. Hij leeft met de consequenties, leert van zijn successen en zijn fouten en schrijft er openhartig en toegankelijk over. Doe er als lezer je voordeel mee.

Ik zou zijn boek graag een paar decennia eerder hebben gelezen. Het zou mij geholpen hebben bij een aantal ingewikkelde dilemma’s: zal ik wel of niet doorgaan met mijn uitvinding (hoe groot is de kans dat dat je lukt), zal ik wel of niet ontslag nemen (hoe ga je dan je geld verdienen), zal ik wel of niet een boek schrijven (je bent geen schrijver), zal ik wel of niet dat huis kopen (je hebt je huidige huis nog niet verkocht). Uiteindelijk heb ik al die dingen wel gedaan. Ik constateer vandaag, twee weken nadat ik 60 ben geworden, dat ik er spijt van zou hebben gehad als ik ze niet had gedaan. Waarmee ik niet wil zeggen dat er geen dromen meer op mijn bucket list staan. Ik wil bijvoorbeeld al sinds mijn achtste ‘ooit nog eens’ naar Peru (Kuifje en de zonnetempel) en ik wil ‘ooit nog eens’ parachutespringen (vindt mijn vrouw te gevaarlijk) en bungeejumpen (idem). Zou ik er spijt van hebben als dat er nooit van komt, later als ik nog ouder ben? Een Chinees schijnt ooit gezegd te hebben: ‘Het beste moment om een boom te planten is twintig jaar geleden; het op-een-na-beste moment is vandaag’. Even lezen wat Frank Oeben daarover schrijft.

Frank Schaper

Ingenieur, manager, uitvinder, tekenaar, auteur, personal coach, echtgenoot, vader, opa

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.