Over hoe jij kan helpen de wereld een beetje beter te maken

“Hoe mooi zou het zijn als iedereen deze inzichten zou hebben?” Ik vraag het vaker als ik met vakgenoten praat. In diverse podcasts kwam dit ook voorbij. Ik gun het iedereen zo om te weten hoe hun brein werkt, hoe ze er handiger mee om kunnen gaan. Hoe ze meer uit hun leven kunnen halen. Minder focus op geld, op wat (je denkt dat) anderen denken en op status. Minder angst, minder remmingen, minder gericht op (de schijn van) veiligheid.

Ik had het er ook over met de kindercoach. Mijn kinderen hebben inzichten die ik pas een paar jaar geleden ontdekte. Zij hebben het over het krokodillenbrein, het dolfijnenbrein en het uilenbrein. Over hoe je terugvalt op vechten, vluchten of bevriezen als je bang bent. Dan kan je niet meer zo goed nadenken. Wow.

Het kostte mij twee jaar onderzoek voor mijn tweede boek voordat ik dit allemaal begreep. Ik had het hier ook over met Frank Schaper, met wie ik de tweede aflevering (in je podcast app vanaf 3 september) opnam voor seizoen twee van mijn podcast. Ik ging met Frank naar Cambridge, voor de Masterclass True Leadership die hij samen met Patrick van Hees (te gast in aflevering S2:005, te beluisteren vanaf 24 september) en Erica Rijnsburger geeft. Ik vertelde over hoe ik naar aanleiding van die ervaring een blog schreef over hoe ik iedereen deze ervaring gun. Ik kreeg er geen commissie voor, maar bekijk vooral ook deze video, waarin ik én mijn vader (met wie ik samen ging) te zien zijn.

Zou iedereen hier actief mee aan de slag gaan, zou de wereld een beetje mooier worden. Daar ben ik van overtuigd. Daarom schreef ik vijf jaar geleden ook dat ik vind dat iedereen mijn training moet volgen.

En het is niet makkelijk. De systemen in je brein gaan in de weerstand als het moeilijk wordt en moeilijk gaat het zeker worden. We gaan de ui afpellen op zoek naar wat je nou echt wil, naar wie je echt bent en waarom je dingen doet.

En daarin gaan we van alles tegenkomen. Net als bij het koken kan het zomaar gebeuren dat er tranen vloeien bij het afpellen van de ui. Dat komt in dit geval niet door de zwavel die vrijkomt bij het snijden, maar door de emotie die loskomt als je jezelf van de buitenste lagen bevrijdt. Als je afwijkt van het pad dat je altijd bewandelde en je eigen weg kiest.

Bij kinderen zijn de buitenste lagen nog niet zo dik. Er zijn nog niet zoveel patronen ingesleten. Er is veel meer verbinding tussen de binnenste en de buitenste lagen van de ui. Jezelf laten zien, jezelf zijn is voor mij ‘de beste versie van mezelf’. Jezelf kennen en de talenten die je hebt bewust inzetten.

Makkelijk is het niet. Wel moeilijk. Maar niet ingewikkeld. Wel inspannend, geen rocket science. Ik help je er graag bij.

Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor je omgeving. Want je wordt een leuker mens als je het doet. En je gaat meer waarde opleveren.
En als je het niet bij mij wil doen, doe het dan ergens anders. Ga met Frank en Patrick naar Cambridge of vind een andere training of coach. Als je maar in beweging komt. Het is zo zonde als je het niet doet.

Succes en vooral: veel geluk!

Frank

Verder lezen

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.