Over meer bereiken door meer te laten

Als ondernemer moet je doelen hebben. Als je geen ondernemer bent, is het ook verstandig om doelen te hebben. Het is altijd verstandig om na te denken over wat je belangrijk vindt. Dat kan je zelf doen, of je kunt een coach in de arm nemen die jou vragen gaat stellen zodat je erachter komt wat jij belangrijk vindt.

Het is een open deur, maar ‘geld verdienen’ hoort niet als doel op je lijstje. In zoverre, het hoort absoluut op het lijstje om je financiële zaken voor elkaar te hebben. Zodat je boodschappen kunt doen, je hypotheek kunt betalen en eens op vakantie kan. Maar ‘veel geld verdienen’ of zelfs ‘zoveel mogelijk verdienen’ zou verbannen moeten worden van je doelstellingen.

Een aantal jaar geleden kreeg ik in anderhalf jaar tijd drie salarisverhogingen die bij elkaar mijn salaris veranderhalfvoudigden (is geen woord, maar is wel waar). Op dat moment bedacht ik dat, als ik dat bedrag tot aan mijn pensioen zou verdienen, ik nooit meer ontevreden zou kunnen zijn over mijn inkomen. Zo leef ik vanaf dat moment.

Zo ben ik ook gaan ondernemen. Ik heb geen omzetdoel en al helemaal geen groeidoelstellingen. Ik heb een basisniveau aan netto-inkomsten dat ik wil behalen, daarna kan ik minder gaan werken of zelfs een tijdje stoppen. Geen druk, geen haast, geen noodzaak.

Tijd hebben om de dingen te doen die ik wil doen op de manier waarop ik die wil doen.

Geld kan je verdienen, vervolgens verliezen en ook weer terugverdienen. Tijd niet. En rust al helemaal niet.

Geld geeft in zekere zin rust omdat het een vorm van zekerheid biedt. Maar die zekerheid zit niet in een vast contract. Als dat ineens om wat voor reden dan ook ontbonden wordt zit je al snel zonder geld. En de WW is ook niet alles, kan ik je uit ervaring vertellen. Een vast contract biedt schijnzekerheid. Het kan zelfs werken als een dwangbuis, zo schreef ik zeven jaar geleden.

Het gaat mij niet om geld verdienen, maar om het leven te leven zoals ik het wil leven. Leuke dingen doen. Daarom ga ik nooit meer ergens in vaste dienst. En zeker niet fulltime werken. Als ik genoeg cashflow heb om de rekeningen te betalen, stop ik. Dan draai ik me om in mijn werkkamer en pak ik een instrument.
Of ik haal de kinderen uit school. Of ga een potje Monopoly met ze spelen. Of naar de sportschool. De afgelopen weken ben ik druk geweest met het bouwen van een veranda.

Hoe zorg jij ervoor dat je de dingen doet die je wil doen? Dat je geen slaaf bent van verplichtingen van anderen? Dat je de vrijheid voelt om eigen keuzes te maken? Dat je werkt aan het behalen van je doelen?

En het klinkt natuurlijk leuk, dat vrije bestaan van ondernemerschap, maar daar krijg je natuurlijk ook de onzekerheid van inkomen voor terug. Geen vangnet. Geen zekerheid dat je volgende maand geld hebt. Dus daar moet je aan werken.

En ‘het behalen van je doelen’ klinkt als dat je toewerkt naar een punt in de toekomst, maar het gaat er juist om dat je vandaag lol hebt. Dat vandaag een leuke dag was.

Hoe meer je van vandaag een leuke dag maakt, hoe leuker morgen wordt. Hoe meer het gaat stromen. Achterover leunen in het vertrouwen met een open en eerlijke kijk naar jezelf en je omgeving.

Minder trekken aan het gras in de hoop dat het harder groeit. Minder vasthouden aan schijnzekerheden. Je eigen pad kiezen en je eigen keuzes maken.

Dan bereik je meer en doe je minder. Maak het jezelf makkelijk door de moeilijke keuzes te maken.

Groeten,

Frank

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.