Over 25 ijkpunten om te bepalen of je goed bezig bent

zonnewijzer

Iedere maand doe ik een maandreview met Margot. Margot is mijn vriendin, maar veel meer dan dat. Zij is mijn partner in de liefde, maar ook in business. We dagen elkaar uit en houden elkaar de spiegel voor. We spreken onze twijfels uit en halen het beste in elkaar naar boven.

De maandreview begon een klein jaar geleden als business review met een formatje in powerpoint met veel financiële tabelletjes. Maar gaandeweg kwamen er steeds meer andere onderdelen in. Eerst zaken op het gebied van zichtbaarheid, profilering en positionering. Maar later nog breder. Sporten, slapen, leuke dingen doen met vrienden, tijd voor elkaar. En zo verdwenen de tabelletjes naar de achtergrond en hebben we het steeds meer over we overall een goeie maand hebben gehad. Plus een aantal doelen voor de komende maand om ervoor te zorgen dat komende maand weer (of nu wel) een goeie maand wordt.

We zijn nu op vakantie en deden hier in ons huisje in de bergen de maandreview voor juli en een review over het afgelopen half jaar. Ik had mijn master Excel weer bijgewerkt en ook de financials van Margot stonden er weer netjes bij. Goeie forecast gemaakt, spaar- en beleggingspotjes inzichtelijk gemaakt en bijgewerkt. Bij mijn slide met de statistieken van mijn website, socials en podcastluisteraars vroeg Margot mij: “Doet dit je nog wat?” En nee, eigenlijk doet het me niet zoveel. Hoeveel mensen er ergens op een knopje drukken of voorbij scrollen. Het gaat mij niet om views, likes of plays. Het gaat mij erom dat ik leuke dingen doe, impact heb en rust heb in mijn hoofd. Dat ik voldoende energie heb, voldoende tijd en niet te hard hoef te werken. Geld helpt daarbij. Maar er is zoveel meer. En geld is alleen maar een randvoorwaarde. Een enabler.

Omdat ik graag grip heb op dingen en inzicht wil hebben begon ik na te denken over een nieuwe manier om onze review vorm te geven. De financiën en de business echt naar de achtergrond te duwen en te degraderen tot het middel wat ze zijn, om het werkelijk te kunnen hebben over de doelen. Al spelende met woorden kwamen we op een aantal combinaties die voor ons belangrijk zijn. We begonnen met drie, dat werden er zes, voordat ik in slaap viel had ik deze blog in mijn hoofd geschreven en besloten dat ik het hele alfabet af wilde gaan. Ik had bij de meeste letters al iets bedacht. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van de inzichten die ik opdeed in de gesprekken in mijn podcast. Wat is er nou echt belangrijk in het leven?

Zo ben ik tot een lijst gekomen die jij kan gebruiken ter inspiratie om af en toe een review te doen van hoe jij er voor staat. Ben jij met de juiste dingen bezig? Waar ligt voor jou het potentieel om volgende maand een nog betere maand te hebben? Waarom zat je er afgelopen maand niet zo lekker in? Er zit absoluut overlap tussen, het gaat erom dat jij hier de ijkpunten uit kunt kiezen waar jij op aanslaat. Welke geven jou energie en op welke lekt er energie weg? Welke hebben de komende periode jouw aandacht nodig?

Ik ga zelf zes ijkpunten uitkiezen om iedere maand de review mee te doen. Zodat ik expliciet kan maken waarom ik wel of niet blij ben. En kan bijsturen naar de komende maand. In plaats van dat ik het allemaal maar laat gebeuren en op een gegeven moment erachter kom dat ik ontevreden ben met hoe het gaat.

Welke kies jij?

Mijn 25 ijkpunten

Aandacht & affectie

Laat je dingen gebeuren en voorbij gaan of maak je ze echt mee? Ben je gefocust en heb je aandacht voor waar je mee bezig bent? Ben je er echt bij met je hoofd en je hart? Stel je jezelf open en is je gevoel er ook bij? Met één oor luisteren en met één oog Netflixen is geen relatie. Op één venster de Teamsmeeting en op het andere Facebook is geen verbinding. Wees erbij. In het moment. Mindful. Aandachtig. Met gevoel.

Bewust & bewegen

Ben je je bewust van wat je aan het doen bent? Ben je in beweging? En gaat dat de goede kant op? Wat doe je om jezelf te ontwikkelen? Beweging gaat niet vanzelf, daar zal je iets voor moeten doen. Of je beweegt wel, maar de verkeerde kant op en je vindt jezelf op een plek waar je niet wil zijn. Wanneer heb je voor het laatst een opleiding gedaan? Of een webinar gevolgd? Eens een goed gesprek gevoerd over je ontwikkeling met een coach, je manager of een goede vriend? Laat je ontwikkeling niet van toeval afhangen maar besteed er af en toe bewust tijd aan.

Creatie & creativiteit

Heb je enkel voortgeborduurd op het bestaande patroon of heb je werkelijk iets nieuws gemaakt? Ben je tot nieuwe inzichten gekomen? Kan je aan het eind van dag over je schouder kijken en zie je dan iets moois? Laat je iets achter waar anderen wat aan hebben?

Dromen & doelen

Weet jij wat je dromen en je doelen zijn? En doe je dingen om deze te verwezenlijken? Ieder mens wil vooruit komen, wil zich ontwikkelen. Maar niet zomaar een kant op, nee, de goeie kant op. Doelen bereiken, successen vieren en verder bouwen. Onderweg blijven en ondertussen genieten van de reis. Wat zijn jouw dromen en doelen? Hoe maak je deze onderdeel van je dagelijkse handelen? Hoe zet je stappen in de juiste richting?

Energie & emotie

Als je terugkijkt op de afgelopen periode, hoe voelde je je dan? Was je opgewekt, vrolijk en blij? Ben je gelukkig? Hoe komt dat? Hoe kan je er voor zorgen dat je de komende periode meer positieve en minder negatieve emoties voelt? Of moet je er juist voor zorgen dat je überhaupt meer emoties voelt? Wil je met iemand over je emoties praten? Voel je een blokkade?

Funnel & financiën

Het verdwijnt dan wel naar de achtergrond, maar het blijft belangrijk: geld. Veel geld is geen doel, weinig geld is wel een probleem. Voor de boodschappen en de hypotheek en al die andere dingen moet je er voor zorgen dat er voldoende geld is en blijft zijn. Zoals veel gezegd wordt: geld is geen satisfier, maar kan alleen een dissatisfier zijn. Dus zorg ervoor dat je je zaken financieel op orde hebt. Nu, maar ook voor later.
Wat voor jou ‘op orde’ betekent is, net als alle andere punten uit dit lijstje, ontzettend persoonlijk. Ikzelf word onrustig als ik onvoldoende vertrouwen heb in voldoende cashflow. Maar er zijn zat mensen die zich daar helemaal geen zorgen over maken. Ga dan vooral door naar het volgende punt.
Maar sta eerst nog even stil bij de vraag of je het geld dat binnenkomt wel juist uitgeeft. Want als je veel geld over de balk smijt zonder dat het je wat oplevert, heb je veel minder nodig. Al het geld dat je bespaart door het niet uit te geven, hoef je niet te verdienen. Besteed jij je geld aan de dingen die jij belangrijk vindt? Koop je allemaal wegwerpspullen die je alleen een korte genotsimpuls geven? Ga je op vakantie naar plekken waar je mooie instagramfoto’s kunt maken? Of investeer je in jezelf, je relaties en je rust en welzijn?

Genieten & gezelligheid

Werken, werken, werken. Ambitie, carrière en succes. Maar neem je voldoende tijd om te genieten? Je kunt niet altijd aan staan. Je moet, net als je telefoon, af en toe aan de oplader. Dat doe je met Kussen & knuffels, met aandacht voor Voeding & vitaliteit en door tijd door te brengen met de voor jou belangrijke mensen.
Besteed je voldoende tijd aan je partner, je kinderen, je vrienden en je familie? Welke leuke dingen heb je de afgelopen tijd gedaan? Wat neem je je voor om de komende tijd te gaan doen? Wat heb je voor leuke dingen in je agenda staan? Hoe zorg je ervoor dat die niet sneuvelen? Want je kan wel zeggen dat je het morgen gaat doen, maar zeg nou zelf: morgen heb je toch ook weer dingen te doen? En na dit project dient het volgende zich weer aan. Verderop vind je ijkpunt Nu of nooit. Hoe meer je dit uitstelt, hoe meer je moet opladen. Hoe langer eerst deze ene tak of dit project afrondt, hoe langer je jezelf opbrandt. Wanneer ga jij genieten zodat je daarna weer met frisse energie aan de slag kan? Of als dit beter klinkt: zodat je daarna nog meer waarde kan leveren aan anderen en een nog betere werknemer, collega, vriend of partner kan zijn?

Holistiek & heelheid

Het leven bestaat niet uit een aaneenschakeling van toevalligheden. Al ben ik er ook niet van overtuigd dat alles vanuit een nondualistische bril met elkaar verbonden is. Of dat alles energie is. Maar een actie heeft een reactie. Dat is een natuurwet die Newton al een hele tijd geleden bedacht. Het betekent tenminste dat de kans dat dingen gaan zoals jij wil dat ze gaan, heel klein wordt als jij er zelf niets aan doet. Hele grote veranderingen bestaan uit een grote serie kleine veranderingen. En zo’n kleine verandering begint met iets wat jij vandaag kan doen. En dan gebeurt er iets. En daar moet jij dan weer op reageren. Vanuit het grote plaatje. Vanuit jouw dromen en doelen. Zolang jij dat doet, ga je de goeie kanten op. Als jij maar stappen blijft zetten in de goeie richting kom je dichter bij je doelen. Je zal erop moeten vertrouwen dat dat gebeurt, want in eerste instantie zal het je vooral moed & moeite kosten. En dat zal je van je pad proberen te duwen. Je zal misschien wel willen opgeven. Leun achterover in het vertrouwen dat je de goeie dingen aan het doen bent en hou dat vol. Dat is wat jij kan doen. En wat je zal moeten doen. Dan is het niet zo dat de energie, het universum of een god het allemaal voor je regelt, of dat dat de law of atraction of The Secret jouw dromen voor je realiseert. Of wel, als je daar in gelooft. Vind ik geen probleem. Volgens mij bedoelen we dan hetzelfde. Dan bedoelen we dat we juist handelen, dat jij jouw missie aan het realiseren bent. Dat jij doet waar jij het best in bent. Of dat je je lotsbestemming vervult, ook goed.
Wat is voor jou dat grote plaatje? En hoe verbind je het grote plaatje met jouw diepste laag? Met waar jij voor staat? Met jouw missie? Durf jij achterover te leunen?

Intuïtie & inspiratie

Benader je alles rationeel of laat je ook ruimte voor je gevoel? Wat zegt je onderbuik? Hoe laat jij je inspireren? Kan dat met iets anders dan wetenschap? Of is het bij jou juist andersom en zijn feiten voor jou ‘ook maar een mening’? Sta je open voor de andere kant van het verhaal en sta jij anderen toe ook gelijk te hebben? En sta je jezelf toe om ongelijk te hebben en te wisselen van standpunt? Ga je blind af op je gevoel of stel je je eigen mening ter discussie? Geef je jezelf de ruimte om in de verte te kijken en een antwoord te laten ontstaan of ga je net zo lang feiten verzamelen totdat je standpunt rotsvast beargumenteerd vast staat?

Jij & jaloezie

Ben je trots op jezelf? Of ben je vooral jaloers op anderen? Maak je je eigen keuzes of vergelijk je jezelf met hoe anderen het doen?
Jaloezie is een emotie of gedachte waar niemand iets aan heeft. Tenzij je er kracht uit haalt en je je optrekt aan anderen. Verder is het een zinloze verspilling van energie. Vooral omdat je jezelf nooit vergelijkt met de hele ander, maar alleen maar met dat ene aspect wat je op dat moment toevallig ziet. Het gaat erom dat jij de goeie dingen doet. Niet hoe zich dat verhoudt tot anderen. Je kunt jezelf vergelijken met je oude zelf en bekijken of de goeie kant op aan het bewegen bent. Of je leert, of je je ontwikkelt.

Kussen & knuffels

Liefde, warmte en genegenheid. Maar ook: seks, lust en intimiteit. En genot, opwinding en verbondenheid. Het geeft je zelfvertrouwen, ontspanning en een fijn gevoel. Met dank aan dopamine, serotonine en oxytocine stijgt je geluksgevoel. Niet alleen seks, maar alle vormen van fysieke intimiteit (dus ook gewoon een knuffel) dragen hier aan bij. Zelfs een hand geven geeft je al een kleine impuls.
Welke rol spelen kussen en knuffels in jouw leven? Praat je erover met je partner? Tinder je er alleen maar in een steeds grotere radius op los?
Ook hier geldt weer: het gaat erom welke keuzes je maakt en of die in lijn zijn met hoe jij je leven wil leiden. Daarbij is het essentieel dat je hier open en oprecht (zie verderop) in staat naar jezelf en naar anderen.

Leiderschap & lonkend perspectief

Als je niet alleen verantwoordelijk bent voor je eigen succes, maar ook voor dat van anderen (of je bent voor je eigen succes afhankelijk van het succes van anderen), zal je anderen in beweging moeten krijgen. Ben je er genoeg voor hen? Ben je een dienend leider? Geef je iedereen de ruimte zich te ontwikkelen? Kan iedereen haar, zijn of hen mening geven? Is er voldoende diversiteit en is de cultuur voldoende inclusief? Is het voor iedereen helder en aantrekkelijk waar je heen gaat? Is er een lonkend perspectief?

Moed & moeite

Durf je buiten de gebaande paden te gaan om je doelen te bereiken? Heb je het lef om het anders te doen? Iedere stap kost energie. Of het nu de mening van anderen is (of jouw beeld daarvan), of de inspanning om de berg te beklimmen, alles heeft een prijs. Ben je bereid de prijs te betalen? Wil jij de energie erin stoppen om verder te komen? Welke gekke stap heb jij de afgelopen tijd gezet? Wat heb jij gedaan waarmee je lef hebt getoond?

Nu of nooit

Het verleden bestaat uit een gekleurde herinnering van gebeurtenissen die zijn geweest en de toekomst laat zich niet voorspellen. Je kan plannen maken om dingen ooit anders te gaan doen en je kan spijt hebben van wat je wel of niet hebt gedaan. Het enige moment om werkelijk iets te veranderen is nu. De rest bestaat niet. Leef je in het heden of droom je van een verre toekomst? Ben je in het nu of blijf je hangen in het verleden? Wat gebeurd is, is gebeurd, op wat er morgen gaat gebeuren heb je invloed door vandaag iets te doen.

Open & oprecht

Stel jij je open voor anderen en heb je jezelf werkelijk laten zien? Ben je voldoende eerlijk naar jezelf en anderen geweest en heb je je niet te veel laten leiden door wat (je denkt dat) anderen van jou zullen vinden? Maak je je keuzes op basis van jouw waarden? Durf je jezelf te zijn?

Passie & purpose

Doe je de dingen waar je blij van wordt? Krijg je er energie van? Heb je het idee dat je een zinvolle bijdrage levert? Als je doet wat je leuk vindt, word je beter in waar je goed in bent. De energie van de inspanning wordt omgezet in energie die je haalt uit het behalen van resultaten die voor jou relevant zijn.

Quod non & qurieus

OK, het is eigenlijk ‘curieus’, of gewoon nieuwsgierig. Het ter discussie stellen van je eigen waarheden. Telkens open staan voor andere mogelijkheden. Filosoferen. Quod non is het tegenovergestelde van quod erat demonstratum, van dat wat bewezen is. Niet alles is (voor jou) bewezen. Dat moet je dus onderzoeken. Zodat je nieuwe waarheden ontdekt, voorbij jouw eigen waarheid.
Als je je bewust wordt van je eigen onbewuste waarheden en ruimte geeft aan de waarheid van anderen verrijk je jezelf en als je dit vaker doet train je jezelf om buiten je eigen kaders te denken. Outside the box dus. Als je buiten dat eigen kader gaat, kan je zonder oordeel naar de feiten kijken en op basis daarvan je mening laten ontstaan. En dan zie je veel meer dan daarvoor. Zo kan je ook allemaal mogelijkheden zien die er eerst niet leken te zijn.
En dat is voor mij de lol van The Secret en de law of attraction. Door op een andere manier te denken lijkt alles ineens wonderlijk op zijn plaats te vallen, maar het is simpelweg zo dat jij nu de mogelijkheden ziet die er eerst ook waren, maar buiten je kader vielen.
Wat doe jij om je kaders ter discussie te stellen? Welke kansen zijn er als je even voorbij je eigen waarheid gaat?

Rust & ruimte

Voor mij is dit een hele belangrijke. Heb ik de rust in mijn hoofd en voel ik de ruimte om de dingen te doen die ik wil doen? Kan ik mijn eigen keuzes maken en tijd besteden aan de goeie dingen? Geen gehaast gevoel, geen druk van opgelegde deadlines of de noodzaak om geld te moeten verdienen. Tijd en ruimte om te kunnen creëren en waarde te kunnen leveren.

Stilstand & succes

Wat heb je de afgelopen periode bereikt? Sta eens stil bij je successen en vier deze. Alleen het uitspreken of opschrijven van je behaalde doelen of successen maakt al gelukkiger. Waar ben je dankbaar voor? Niet alleen de grote gloriemomenten, maar juist ook de kleine successen.
Het vieren van je successen en zelfs het herinneren van successen geeft een boost aan je zelfvertrouwen. Dit zelfvertrouwen helpt je in een volgende situatie naar een volgend succes.

Tijd & timing

De klok tikt maar één kant op. Je kunt je tijd maar één keer besteden en je wordt niet jonger. Het is een open deur en ook al genoemd bij andere punten, maar hij mag onder de T niet ontbreken: tijd. En over timing: het juiste moment kan alleen maar nu zijn. Want anders is er alleen maar nooit.

Uithalen & uithuilen

Er gaan allemaal dingen mis. Het is allemaal geen feest. Soms moet je een heel stuk uithalen en weer opnieuw breien. Of een tegenslag incasseren. Soms moet je gewoon even uithuilen omdat het even niet meer gaat. Soms wil je uithalen naar iets of iemand die je tegenwerkt. Maar dat heeft geen zin. Geef jij ruimte aan tegenslag? Praat je erover en put je er kracht uit? Of praat je je de put in en zakt al je kracht weg?
Het is niet zo dat je alles maar positief kunt benaderen en altijd optimistisch kunt zijn. Het gaat erom hoe lang je blijft hangen in het verleden en hoe snel je de draad (al dan niet na het uithalen en uithuilen) weer oppakt. Een optimistische blik brengt je wel verder dan een negatieve. Als je er van te voren al van uit gaat dat het zal mislukken, dan zal het ook mislukken. Hoe kijk jij naar situaties? Hoe kan je dit de komende periode eens anders doen? In welke gebeurtenissen uit het verleden ben jij blijven hangen?

Voeding & vitaliteit

Hoe bewust leef jij? Leef je gezond? Beweeg je genoeg? Of zit je vooral de hele dag ineengedoken achter je laptop? Denk je na over wat je eet? Krijg je genoeg groente, eiwitten, vetten en vezels binnen? Drink je genoeg? En vooral: drink je niet te veel? Hoe voel je je? Slaap je genoeg? Om je goed te kunnen voelen zijn alle andere 24 punten belangrijk, maar dit is een basisvoorwaarde. Als je niet goed eet, drinkt en slaapt heb je nooit voldoende energie om er wat moois van te maken vandaag. En als je lijf niet in conditie is, gaat je brein je ook niet verder helpen. Ga naar buiten, naar de sportschool, naar de tennisbaan of maak een wandeling. Je functioneert een stuk beter met een fit lijf.

Wendbaar & waardegericht

Deze is wel heel erg agile. Maar de wereld is agile. En al dat geblaat over agile is niet voor niks zo populair. Als je je niet aanpast aan wat er gebeurt, doe je straks niet meer mee. En als je niet continu waarde levert word je aan de kant gezet. Of positief geformuleerd: als je wendbaar reageert op de ontwikkelingen om je heen sta je vooraan als dat ideale stoeltje vrij komt. Zeker als jij erom bekend staat dat je altijd wat toevoegt in het proces, dat je altijd waarde aan het creëren bent waar anderen wat aan hebben. Pas jij je voldoende aan om zo op koers te blijven?

X-factor & (wh)y

Gebruik je je talenten en competenties? Zit je in je ‘zone of genius’ en lever jij de waarde die je wil leveren aan de mensen of omgeving waaraan je die wil leveren? Hoe meer je dit doet, hoe meer flow je zal ervaren en hoe meer energie je overhoudt aan het einde van de dag.

Zin & zingeving

Je hoefde niet eens tussen de regels te lezen om de belangrijke dingen er uit te halen. Ik heb het nog een flink aantal keer herhaald ook. Maar dat is alleen maar wat ik vind. Wat vind jij belangrijk? Waar focus jij op? Waar besteed jij je tijd, aandacht en energie aan?

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.