Over een gitaar in een koffer

Tijdens een coachgesprek met een fervent gitarist hadden we het erover hoe zonde het was dat hij allemaal exclusieve, antieke gitaren in zijn kamer heeft en ze zo weinig bespeelt. Ik heb onlangs mijn werkkamer zo ingericht dat ik met een druk op de knop piano kan spelen, een gitaar van de muur kan pakken en deze kan inpluggen of kan drummen. Alle stekkers en kabels zijn ingeplugd of liggen klaar. Zodat ik direct kan spelen als ik daar zin in heb en ik niet tegengehouden word door allerlei handelingen. Het wegnemen van zoveel mogelijk belemmeringen. Zodat ook als ik maar een kwartiertje heb, ik toch even kan spelen.

Hij heeft zijn gitaren netjes in de koffer zitten en in een kast liggen. Sommige gitaren liggen in hun koffer verstopt achter nog drie andere koffers. En daardoor worden ze weinig bespeeld. In zijn geval is het goed de gitaren goed te conserveren, want er zitten een paar exemplaren tussen die ouder zijn dan ik.

Maar gitaren zijn er niet om in koffers te liggen. Ze moeten bespeeld worden.

Muziek als metafoor voor het leven

Eerder deze week nam ik een podcast op met Steven Verbeek. Hij was al te gast in aflevering S2:003, toen hadden we een heel mooi gesprek over zijn levensloop en visie op het leven. Aan het einde beseften we dat we nog niet uitgepraat waren omdat we het nog wilden hebben over welke rol muziek in je leven kan spelen. Welke rol het in ons leven speelt en hoe muziek een metafoor kan zijn voor van alles. Voor het leven misschien wel.

Ik hoor toevallig net Hans Dulfer Bij Matthijs gaat door vertellen over zijn idool Sonny Rollins, die gezegd heeft: “You can’t think and play at the same time”. Dat is een van de onderwerpen die voorbij kwam in ons tweede gesprek: jezelf kunnen verliezen en helemaal opgaan in de muziek. Mindulness tot de max. Of, zoals ik eerder schreef: in de zone zijn. De podcast is vanaf vrijdag 14 januari te vinden in je podcast app of op YouTube. Abonneer alvast op het kanaal Bij Oeben, zodat je de aflevering niet mist (check ennueerlijk.nl voor alle kanalen).

Wees geen gitaar in een koffer

In de aflevering hadden we het er ook over hoe je er zelf moet zorgen dat je de tijd aan de juiste dingen besteedt. Voor mij geldt dat ik meer tijd wil besteden aan muziek maken. Dus toen Steven mijn huis verliet ging ik terug naar mijn studio. Ik bedacht me ineens dat ik nog een half liedje had liggen. De opzet had ik gemaakt na het coachgesprek met de gitarist. ‘Een gitaar in een koffer’ vond ik een mooie metafoor voor hoe je allerlei wensen, gedachten, ideeën en talenten opgeborgen in een kast kunt laten liggen en hoe zonde dat is. Ik liet me overnemen door een soort inception. Ik schreef het liedje af, deed daarmee precies wat ik me in de podcast had voorgenomen, deed juist dat wat ik me in de tekst van het liedje voorneem en liet de tekst een twist maken van ‘jou’ naar mij. Want alles wat ik bespreek met mijn coachees geldt net zo hard voor mij.

En zo leer ik steeds meer. Elke dag een beetje beter.

Het nummer komt op 21 januari officieel als single uit op alle platforms, waarschijnlijk komende week op het geremasterde album ‘Bij Oeben op zolder’ (nu met echte ingespeelde baslijnen op mijn nieuwe basgitaar), maar kan je nu alvast beluisteren via de player hieronder of via deze link op SoundCloud. En hieronder ook de tekst.

Veel luisterplezier.

En bedenk voor jezelf wat voor jou ‘de gitaar in een koffer’ is die eens bespeeld moet worden.

Groeten,

Frank

Als een gitaar in een koffer

Heb jij dat ook weleens dat je
Dat je denkt, je verlangt en je wil maar je denkt alleen
Is dat een probleem?

Dat je bent en blijft en nergens heen
Wat is daarvan het probleem?

Heb jij dat ook weleens dat je
Dat je hoopt dat het komt, maar er komt er geen

Dat je achterblijft met niets
Dat je alleen zit op de fiets
Best eenzaam, of zoiets
Toen ook jij mij verliet

Als een gitaar in een koffer
Niet bespeeld, niet gezien, in het donker
Een gitaar in een koffer
Wil jij dat zijn?

Heb jij dat ook weleens dat je
Dat je vindt dat je moet, maar je doet het niet

Dat je niet deed wat je moest
Dat je moest wat je niet wou
Je bedenkt weer eens een smoes
Kom op nou

Wat je moet vragen is
Straks op je begrafenis
Wie daar zijn
En wat ze zeggen over jou

Heb jij dat ook weleens dat je, dat je, dat je,
Ja, weet je, ik heb dat best wel vaak…

Dat je boos bent op jezelf
Dat je het weer deed voor de helft
Hé, daar is ie weer… spuit elf

Een gitaar in een koffer
Ligt onbenut, met potentieel
Terwijl hij kan echt veel, zo veel
Kom op en speel

Op die gitaar in een koffer
Haal ‘m eruit, speel dat akkoord
Maak die muziek
Die het leven de moeite waard maakt!

Ik ga nu ook maar eens
Aan de slag
Want ik doe net alsof dit over jou gaat
Maar het gaat over mij
Ik moet het doen
Denk ik

Luister het nummer

 

 

Kijk of luister het eerdere gesprek met Steven terug

https://youtu.be/lqnx5q4QEX4

 

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.