Over geld

Geld kan je verdienen, vervolgens verliezen en ook weer terugverdienen. Tijd niet. En rust al helemaal niet.

Geld geeft in zekere zin rust omdat het een vorm van zekerheid biedt. Maar die zekerheid zit niet in een vast contract. Als dat ineens om wat voor reden dan ook ontbonden wordt zit je al snel zonder geld. En de WW is ook niet alles, kan ik je uit ervaring vertellen. Een vast contract biedt schijnzekerheid. Het kan zelfs werken als een dwangbuis.

Het gaat mij niet om geld verdienen, maar om het leven te leven zoals ik het wil leven. Leuke dingen doen. Daarom ga ik nooit meer ergens in vaste dienst. En zeker niet fulltime werken. Als ik genoeg cashflow heb om de rekeningen te betalen, stop ik. Dan draai ik me om in mijn werkkamer en pak ik een instrument.

Of ik haal de kinderen uit school. Of ga een potje Monopoly met ze spelen. Of naar de sportschool. Of ik ga aan de slag met het bouwen van een veranda. Of een kastje voor in de badkamer.

Dat is tenminste het idee. Daar slaag ik lang niet altijd in. Want het spaarpotje kan groter. Als ik nu nog wat uren maak, kan ik straks langer niks doen. Straks. Want dat vrije bestaan van ondernemerschap klinkt allemaal leuk, maar daar krijg je natuurlijk ook de onzekerheid van inkomen voor terug. Geen vangnet. Geen zekerheid dat je volgende maand geld hebt.

En ‘het behalen van je doelen’ klinkt als dat je toewerkt naar een punt in de toekomst, maar het gaat er juist om dat je vandaag lol hebt. Dat vandaag een leuke dag was. Niet die dag dat je genoeg geld hebt en niks hoeft te doen. Want die dag komt nooit als je maar blijft investeren.

Hoe meer je van vandaag een leuke dag maakt, hoe leuker morgen wordt. Hoe meer het gaat stromen.

Minder vasthouden aan schijnzekerheden. Je eigen pad kiezen en je eigen keuzes maken. Dan bereik je meer en doe je minder en hou je meer tijd en ruimte over voor dingen die je wel belangrijk vindt. Maak het jezelf makkelijk door de moeilijke keuzes te maken.

De makkelijke weg leidt naar een moeilijk leven. De moeilijke keuzes maken je leven makkelijker. Waarom maken we niet gewoon de goede keuzes? We weten toch wel wat goed is?

Groeten,

Frank

Deze post is een (bewerking van) een paragraaf uit mijn boek ‘En nu eerlijk!

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.