Over dat ennuactie niet alleen maar actie betekent

Ennuactie.nl klinkt als hup-hup in beweging rennen vliegen op naar je volgende doel. Maar dat is maar zeer ten dele waar. Het label gaat over actief keuzes maken. Nadenken. Bewustzijn. Dat betekent ook in actie komen om vrije tijd in te plannen. Om je agenda leeg te vegen. En dan niet te gaan zitten Netflixen of je social media voor de zoveelste keer af te scrollen.

Wij genieten van de luxe dat mijn ouders een huis op Terschelling hebben en mijn schoonouders een huis in de Franse Alpen. Dat is natuurlijk een grote uitzondering. Maar ook als je ouders niet allemaal vastgoed ter beschikking hebben kan je ervoor kiezen om een moment voor jezelf of samen te nemen om te reflecteren. Om even stil te staan. Om te laten bezinken wat je de afgelopen tijd hebt gedaan en wat je komende tijd wil gaan doen. Zodat je daarna gericht in actie kan komen. Want actie zonder stilstand slaat nergens op.

Ik ben een keer of zes per jaar op Terschelling. Een weekendje met z’n tweeën, een vakantie met de kinderen en soms ook alleen. Mijn vriendin gaat soms met vriendinnen. Terschelling is weg zijn. Terschelling is rust. Terschelling is soms nadenken, maar is vooral niet nadenken. Actieve stilstand.

Misschien heb ik dat wel meer nodig dan anderen. Die stilstand. Omdat mijn hoofd nogal actief is. Daar hopen allemaal ideeën en meningen op en die moeten geordend worden. Die moeten neerdwarrelen. Anders wordt het chaos. Luisteren naar de stilte noemde ik dat in mijn ode aan Terschelling.

Ook een reden waarom het motorrijden zo aangeslagen is bij mij. Oordoppen in, helm op en rijden. Geen podcast kunnen luisteren, zelfs niet snel een whatsappje kunnen lezen voor een stoplicht. Focus op het rijden. Alleen maar daar zijn.
Net als mijn ontluikende liefde voor het werken met hout. Een tuinbankje, een badkamerkastje, een veranda. Bezig zijn met hout, cirkelzaag, hamers en spijkers zorgt er voor dat ik afstand kan nemen.

Ideeën laten vormen, gedachten ordenen, dromen concreter maken en dan gerichte actie. Als je weet wat je wil, dan kan je dat gaan doen. Wil je rust in je hoofd? Plan een weekend niks. Of neem een dag vrij. Het is een vrij simpele kwestie van keuzes en gevolgen. Doe je hetzelfde als wat je deed, dan krijg je wat je kreeg.

En misschien heb ik ook wel makkelijk praten omdat ik nooit ‘vrij hoef te nemen’ en zelf kan bepalen of ik een week vanaf Terschelling werk. Omdat ik zelfstandige ben. Maar ook daar heb ik zelf voor gekozen. Ook hier weer een keuze met gevolgen. Met de bijbehorende gevolgen van bijvoorbeeld financiële onzekerheid. Het zijn allemaal keuzes.

We maken allemaal de hele dag keuzes. De vraag is of je die een beetje stuurt. Of je jezelf de ruimte geeft die je nodig hebt. Hoeveel dat is kan ik niet voor je bepalen. Hoeveel ruimte jij voelt om je eigen keuzes te maken weet ik ook niet. Wel wil je uitdagen om af en toe, of misschien zelf alleen maar de komende paar seconden, na te denken over waar jij je tijd aan besteedt. En wat je er aan kan doen om dat plaatje beter te maken.

Want er kan altijd wat.

En lukt je dat niet alleen, zoek dan iemand die je af en toe een duwtje of een spiegel geeft.

Groeten,

Frank

Wil jij een dag reflecteren en stappen zetten op het platteland? Ga mee naar Empe!

Verder lezen

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.