Over grip op de verandering

Sinds maandag werk ik bij WIN. Een bedrijf dat ik al ken vanaf de oprichting 12 jaar geleden. Na al die jaren flirten zijn we nu officieel een stelletje. Voor sommigen verrassend, voor mij heel logisch.

Net geen anderhalf jaar geleden schreef ik over hoe ik niet mijn nieuwe functie ben. De inleiding zou ik nu letterlijk kunnen herhalen. De conclusie ook. Want de reis is vergelijkbaar. En toch heel anders. Daarom een nieuw verhaal.

Drie maanden geleden kondigde ik mijn vertrek bij Vaartmakers aan. Trots en zelfverzekerd riep ik: “Ik ga voor mezelf beginnen!” Twee maanden lang dronk ik koffie, struinde ik mijn netwerk af, scoorde ik opdrachten, deed ik toffe workshops en dronk ik nog meer koffie. Ik was aan het ondernemen!

Naar de post op LinkedIn

Ik bouwde aan mijn bedrijf en mijn eigen succes. Onderweg deed ik een hoop mooie inzichten op. Maar ik werd er niet vrolijk van. Ik was vooral sales aan het doen. Mijn werkweek bestond uit netwerken, acquisitie, koffie drinken en dan af en toe eens een (weliswaar goedbetaalde) klus van een avond of een dag. Ik werd mijn zolderkamer zat. Ik miste mensen om mij heen. En een label om samen aan te bouwen. “Jij bent ook helemaal geen ondernemer”, zei ze toen ik weer eens chagrijnig aan de keukentafel zat. Dat wist ik al. Dat had ik in die blog anderhalf jaar geleden ook al geconcludeerd: “Nee, ik wilde wel de inhoud, maar een andere context.” Inderdaad.

Ik had in de tussentijd een aantal nieuwe domeinnamen gekocht waarmee ik (vooral voor mezelf) helderder neer kon zetten wat ik de markt te bieden heb. Naast bijoeben.nl en frankoeben.nl kocht ik mindfulninja.nl en ennuwij.nl voor mijn aanstaande twee nieuwe boeken. Maar ik wilde juist ook mijn dienstverlening duidelijker uitleggen. 
Op maakwerkenleuker.nl vind je informatie over mijn trainingen, workshops en lezingen op het gebied van persoonlijk leiderschap, gedrag, eigen verantwoordelijkheid en actie. Daarnaast heb ik elkedageenbeetjebeter.nl gekocht om mij te profileren als transformatiecoach of consultant om organisaties te helpen verandering te organiseren. Door die twee naast elkaar te zetten wist ik ook wat er ontbrak. Ik richtte mij alleen maar op de trainingen en workshops. Allemaal ‘one-offs’ die vreselijk veel salesinspanning vergen. En dat terwijl ik juist ook duurzame verandering wil realiseren. Maar als ZZP-er mezelf verhuren voor langere tijd was al helemaal niet mijn ambitie.
En vooral: ik miste dus dat team om me heen om samen te bouwen aan een label. En samen klanten te helpen. En samen klanten te benaderen. Ik deed een oproep op LinkedIn, waarin ik mij kwetsbaar opstelde.

Naar de post op LinkedIn

Een uur later had ik een mailtje van Yara in mij inbox. De directeur van WIN. De tijd was gekomen om op een andere manier kennis te maken. We belden, we maakten een afspraak voor na mijn skivakantie, ik had drie gesprekken in twee dagen en aan het eind van die tweede dag waren we eruit.

Naar de post op LinkedIn

En deze week was mijn eerste week bij WIN. Op een vreemde manier komt al mijn ervaring, kennis en achtergrond bij elkaar en mag ik alles gaan doen wat ik zo graag wil doen. Mijn ervaring die ik bij Ordina opdeed op het gebied van PMO, projecten en IT, alle kennis die ik heb vergaard als lid en bestuurslid van de BPUG, mijn ervaring bij Vaartmakers op het gebied van teamontwikkeling en natuurlijk mijn fascinatie voor het gedrag van mensen, de verschillende perspectieven en het belang van drijfveren en motivatie.
Net als bij Vaartmakers breng ik mijn eigen producten onder bij WIN. Binnenkort zal je hier meer over gaan horen.

Naar de post op LinkedIn

Wat ga ik doen?

Ik ga organisaties helpen de goeie kant op te veranderen. De verandering de juiste kant op te begeleiden. In de klauwen te houden. Grip te houden op de verandering. Of ze één verandering willen organiseren of het veranderen zelf willen veranderen maakt mij niet zoveel uit. En of ze nou projectmatig, Agile of hybride willen gaan werken, ook niet. Het gaat mij niet om de processen, de methodes of de structuren. Ik heb gelukkig heel veel toffe en kundige collega’s die alles weten over PMO, Agile en Projectbeheersing en organisaties kunnen helpen met de inrichting van hun veranderorganisatie. Nu weet ik van alle smaken ook meer dan het een en ander* en ben ik uitstekend in staat hier een bijdrage aan te leveren. Maar een specialist ben ik niet.

Mij gaat het erom de verandering ook werkelijk te realiseren en te borgen. Een werkelijke gedragsverandering te realiseren.

Transformatie in vier stappen

Wat de veranderdoelstelling is maakt me heel plat gezegd niet uit. Als het maar een goed verhaal is, dat uit te leggen is. Een verhaal dat aanspreekt, duidelijk is en concreet is. Dat is stap 1.

Het mobiliseren van de medewerkers is de volgende stap. Werk leuker te maken door doelen scherp te stellen en energie aan te boren. Op zoek te gaan naar drijfveren en deze uit te lijnen op de veranderdoelstelling en de missie. Zodat mensen als vanzelf de juiste kant op gaan bewegen, zodat de gewenste verandering ook werkelijk gerealiseerd wordt. Dat is grip voor mij: mensen in beweging brengen. Want als de mensen bewegen, beweegt de organisatie. Ik put hierbij uit mijn portfolio aan formats voor workshops en trainingen, gebaseerd op mijn boek ‘En nu jij!’

Daarna komt de derde stap: teamontwikkeling. Of het nu gaat om een PMO, een Agile team of een afdeling, er moet worden samengewerkt. We gaan bouwen aan onderling begrip en vertrouwen en competentieontwikkeling.

Pas dan kunnen de werkelijke verbeteringen gerealiseerd gaan worden. We gaan aan de slag met concrete acties. Elke dag een stapje. Elke dag een beetje beter. Het lonkend perspectief uit stap 1, waar mensen zich aan hebben verbonden in stap 2 realiseer je niet met hele mooie powerpointslides. Er zal wat moeten gaan gebeuren. Bovendien kunnen mooie strategische plaatjes verlammend werken. Want wat gaan we nou eigenlijk doen? Door vanaf de werkvloer terug naar boven te werken aan kleine veranderingen in het dagelijks werken die bijdragen aan het hogere doel wordt er werkelijk iets bereikt. Ik gebruik hierbij de inzichten die ik opdeed bij het schrijven van mijn tweede boek ‘En nu echt!’, over hoe gedrag werkt, wat mensen tegenhoudt de goede dingen te doen en hoe dit te doorbreken.
Die mindset, die je een agile mindset zou kunnen noemen, moet inslijten. Daar kunnen bepaalde rituelen bij helpen. Overlegstructuren. En er is inzicht en overzicht nodig. Lijstjes. Die kunnen uit een boekje komen. Maar ze moeten vooral bijdragen. En als je dit lang genoeg volhoudt, ben je een wendbare organisatie. Dan heb je grip op de verandering. En dat is mooi. Want dan kan je mee blijven doen.

Meer over deze aanpak

Ik mag weer doen wat ik leuk vind, in een context die ik leuk vind. Ik ben weer blij. Heel blij.

Wil je meer weten? Neem dan contact met me op. Ik vertel je heel graag meer over mijn hobby. Tot snel.

Groeten,

Frank

* Lees bijvoorbeeld dit visiestuk eens dat ik al in 2012 schreef over PMO (maar nog steeds actueel is), of vind hier (een deel van) de blogs die ik destijds schreef voor het zelf opgerichte en inmiddels ter ziele gegane pmoblog.nl, lees deze blog over mijn mening over Agile, deze over hoe je transformatie naar meer volwassenheid organiseert, deze over hoe verandering verandert en deze over hoe verandering en de ‘business as usual’ al jaren aan het vermengen zijn en verandering steeds meer de constante wordt in organisaties.

Meer lezen

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.

Privacyvoorkeur centrum

Analytics

Om bezoekersstatistieken te kunnen raadplegen. Niet-persoonsgeboden.

Wordpress