Over denken wat andere mensen denken

Veel van ons gedrag komt voort uit gedachtes die wij hebben over wat andere mensen van ons denken. ‘Wat zullen ze wel niet denken?’ ‘Wie ben ik nou om deze stap te zetten?’ Tot aan de mooie: ‘Dat kan toch niet?’

Zoals ik ook vorige week al schreef, ‘ze’ denken helemaal niet zo veel over jou. Jij vindt jezelf super relevant, maar de meeste mensen om je heen helemaal niet zo. We zijn sociale dieren en willen graag samenwerken. We zijn bang om er niet bij te horen en zoeken erkenning. Daar is ons brein op ingesteld. Daarom denken we zo raar en zijn we bang voor allemaal spoken in ons hoofd, die in het echt helemaal niet bestaan in de hoofden van anderen.

Op De Correspondent las ik over waarom hard werken en je vroeg specialiseren helemaal geen recept voor succes is. Succesvol worden gaat niet over hard werken (sowieso geen goed idee, schreef ik dus vorige week), maar over leren en experimenteren. Over worden wie je wil zijn. Over worden wie je altijd al was, misschien. Over het vervullen van je missie. Je roeping zelfs.
Niet over het volgen van het uitgestippelde pad, omdat je dat nou eenmaal ingeslagen was. Niet over gaan doen wat andere mensen van je verwachten. Wat jij denkt dat andere mensen van je verwachten.

En zelfs als het wel zo zijn, als die andere mensen iets van jou vinden, wat zegt dat dan? Ten eerste is iets niet ‘waar’ als iemand het denkt. Iedereen heeft haar of zijn eigen waarheid, die allemaal maar in het eigen hoofd bestaat. Als die ander jou dom, slecht of raar vindt, wiens probleem is dat dan? Die ander wordt daar misschien boos, opgewonden of gefrustreerd door. Het gaat niet over jou, het gaat over het beeld dat die ander heeft van jou. Dat is het probleem van die ander. Niet van jou.

‘De lijntjes’ bepalen jouw kaders. Maar die lijntjes bestaan helemaal niet. Bedenk wat jouw principes zijn (hier lees je over de mijne) waarop je jouw gedrag wil baseren. Welke kant wil je op? Wie wil je zijn?
De angst ‘raar’ gevonden te worden beperkt je in je ontwikkeling. Door de kaders van de box heen breken en doen wat jij wil doen op de manier waarop je dat wil doen brengt je veel verder.

Ja, mensen zullen hoe dan ook wat van je vinden. En waarschijnlijk is er een groep die jouw gedrag wel tof vindt en een groep die er een hekel aan heeft. Maar ze vinden veel minder dan je denkt.
Ga om met de mensen die jou tof vinden. Die vind jij waarschijnlijk ook leuker.

Voor wie leef jij je leven? Toch niet voor die drama-zoekers die over jou zitten te zeuren? Niet voor het waarmaken van de verwachtingen van anderen?

Zoals Correspondent Michiel de Hoog besluit: ‘Laat je niet gek maken!’ Of zoals ik zelf graag zeg: ‘Doe niet normaal!’ Of zoals Steve Jobs het zei: “The ones who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.”
En laat de rest lekker denken.

Groeten,

Frank

Verder lezen

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.