Over ‘frank’ zijn

Ik heet Frank. Dat wist je misschien al. En mijn podcast heet ‘En nu eerlijk!’ Omdat ik op zoek ben naar echte verhalen. Ik omschrijf het als ‘gesprekken met gewone mensen die, net als alle gewone mensen, ongewone dingen doen’. Omdat ik dat mooi vind. Omdat ik er van wil leren. Echt. Authentiek. Zonder allemaal rommel er omheen. Eerlijk dus. Geen gepolijste verhalen van mensen die gewend zijn die verhalen gepolijst te vertellen. Mensen die ver van je af staan. Omdat ze zogenaamd ‘succesvol’ zijn. En een verhaal vertellen dat je misschien al een paar keer eerder gehoord hebt. Omdat in alle podcasts telkens dezelfde mensen terug komen. Ik wilde andere verhalen horen. En andere verhalen delen. Daarom heb ik inmiddels al bijna 100 uur gesprekken online staan. Met echte mensen.

Het afpellen van verhalen, of misschien wel van mensen, dat doe ik graag. Op zoek naar de waarheid. Of de beste versie daarvan. De meest echte versie daarvan. Zoeken naar de essentie. In podcasts, maar ook in coachingstrajecten, in organisaties, in projecten. De waarom-vraag beantwoord krijgen.

Ik heet dus Frank. Best grappig. Frank vertaalt zich uit het Engels als oprecht, openhartig, uitgesproken en eerlijk. En ondanks dat ik nogal niet van de horoscopen ben, vind ik de beschrijving van mijn sterrenbeeld, de Kreeft, altijd ook wel erg passend. De kreeft staat bekend als trouw, loyaal, principieel en oprecht. Maar ook onzeker en gevoelig.
Ik wil echte verbinding. Oprechte connectie. Of geen connectie. Dat vind ik ook goed. Het moet kloppen. Echt zijn. En logisch. Maar als het niet echt is, dan klopt er ook vaak iets niet. Dat voelt iedereen, en ik misschien wat meer.

Daar heb ik mijn werk van gemaakt. Op zoek naar de echtheid. Dat wat klopt. De rommel er vanaf pellen.

Muziek is mooie muziek als het echt is. Als het raakt. Zonder al te veel productie. Zonder dat het een kopie is van iets anders. Zonder dat het gemaakt is om te scoren. Dat is best spannend. Je kunt geen recept volgen. Je moet iets aparts maken. Iets geks doen dus. Iets wat niet iemand eerder deed. Of je maakt een dertien in een dozijn-plaat die misschien eventjes scoort. Maar dat lukt je pas als je ook bereik hebt. Wil je boven komen drijven moet je juist iets aparts hebben.
Maggie Rogers werd geselecteerd voor een masterclass met Pharell Williams. Williams was erg onder de indruk van de track die zij liet horen. Omdat het echt was. Uniek. “You have to be willing to seek’, zei hij. “You have to be willing to be frank in your music. And your choices”.

Ik ben blij met mijn voornaam. ‘Being frank’ is voor mij de belangrijkste eigenschap in mensen. Ik ben sowieso Frank, en zal in principe en uit principe altijd eerlijk en betrouwbaar zijn. Natuurlijk is dat moeilijk. En lukt dat niet altijd. Maar het uitgangspunt is er wel. Wat zou het mooi zijn als iedereen dat zou hebben. Ik gun het iedereen en elkaar. En ik eis het van de mensen om mij heen. Durf jezelf te zijn. Durf anders te zijn. Durf je eigen keuzes te maken. Dan kom je verder. Dan spring je eruit. Dan bereik je je doelen.

Dat betekent dat je niet in een hokje gaat zitten omdat je denkt dat dat moet. Dat je iets of iemand wordt omdat dat zo hoort. Het kan wel. Dat is de makkelijke weg. Maar wil je de makkelijke weg of de juiste weg?

Succes is doelen bereiken. Geluk is tevreden zijn met wat je hebt. Kies maar.

Groeten,

Frank

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.