Over waarom je ‘team’ juist als ‘iiii’ moet schrijven

‘There is no ‘I’ in TEAM’, is een tegeltje dat nog wel eens voorbij komt. Want er is geen plek voor ego’s in een team. Het gaat om het gezamenlijke resultaat. Niet het individuele.

Maar dat is natuurlijk helemaal niet waar. In zoverre, er is natuurlijk een gezamenlijk doel waarvoor het team geformeerd is, maar de individuen, de i’tjes, in dat team zijn niet geboren om dat teamdoel te behalen. Het team bestaat juist alleen maar uit i’tjes. Als kleine letter is het net een poppetje. Het zijn mensen. Zij hebben eigen doelen. En als er in het gezamenlijke doel geen link zit naar het eigen doel, gaat dat teamlid niet meewerken. Of tenminste niet naar zijn/haar/hen beste kunnen.

Barbara Stam vertelde in de podcast die ik met haar opnam (aflevering S2:032) dat ze zichzelf had betrapt dat ze bij teams telkens op een te hoog niveau inprikte. Ze vertelde over het model van Tribal leadership, uit het boek van Dave Logan, John King en Halee Fischer-Wright waarin wordt gesproken over ‘5 stages of Tribal Culture’.

  1. Life sucks
  2. My life sucks
  3. I’m great (and you’re not)
  4. We’re great
  5. Life is great

Omdat Barbara samenwerking zo belangrijk vindt, begon ze haar interventies in teams altijd op niveau 4. Het gaat om het team. Maar, zo leerde zij, je kan pas naar ‘We’re great’ als je voorbij ‘I’m great’ bent geweest. Als de individuen niet lekker in hun vel zitten, hoe kan je dan verwachten dat het collectief dat wel zit?

Ik vertelde over het tegeltje. En dat je team eigenlijk met vier i’s zou moeten schrijven. We waren het met elkaar eens.

In organisaties wordt de oplossing voor niet functionerende teams ook vaak in het collectief gezocht. We gaan het doel nog eens uitleggen. We gaan de processen strakker trekken. We gaan Agile werken! Misschien wordt er gekeken naar het vertrouwen, de veiligheid en de inclusiviteit. Allemaal belangrijk en relevant, maar als de teamleden op hun plek zitten en werken vanuit hun intrinsieke motivatie, die gekoppeld is aan het gezamenlijk doel, dan wordt de rest allemaal bijzaak. In mijn verhaal over de olietanker leg ik het uitgebreider uit. Het is de basis van mijn boek ‘En nu wij!’. En dat is dan weer de basis voor mijn ACTIE-aanpak voor teams.

Ook in het gesprek met Hans Hoornstra (aflevering S2:033) heb ik het hierover. Vanuit motivatie, maar ook vanuit kennis en kunde. Een team is alleen de som van de delen. Ieder individu heeft competenties en vaardigheden nodig om bij te dragen. En die wil je bijdragen omdat je werk ook je identiteit is. Als het goed is ben je niet je functie, maar kan je je wel identificeren met de bijdrage die je levert. En om dat te kunnen blijven doen, moet je aan je vaardigheden werken en blijven werken. En dat doe je weer alleen als dat voor jou relevant is, als jij daar de toegevoegde waarde van inziet.

Leuk om met zoveel mensen te praten over hoe dit werkt. En dan telkens iets wijzer te worden. Mijn en elkaars verhaal aan te scherpen. Elke dag een beetje beter.

De podcasts luister je terug in je podcast app en op YouTube. Meer info en alle kanalen vind je op ennueerlijk.nl.

Groeten,

Frank

Verder lezen

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.