Over weten waar je heen gaat

Created with GIMP

Verder komen gaat niet over rennen. Reflectie gaat niet over stilstaan. Ennuactie gaat niet over plankgas voorwaarts. Dat heb ik in een liedje vertaald. Een liedje dat ontstond nadat ik met Dirk Heuff een podcast had gemaakt over reflectie. En die podcast was weer een reactie op een blog die ik publiceerde. En die blog was weer een paragraaf uit mijn boek. De podcast ging uiteindelijk over actieve stilstand. Over de balans tussen stilstaan en bewegen. Over de balans tussen denken en doen. Tussen experimenteren en reflecteren.

Dirk vroeg mij op LinkedIn onder mijn post waarom het mij lukt te reflecteren en dat te vertalen naar gerichte actie. In de podcast vroeg ik hem waarom hij denkt dat mij dat lukt. Ik ploeter ook maar wat aan. Maar ik doe het wel bewust. En ik reflecteer met de wereld als spiegel op mijn blog. Dat helpt mij. We hadden het over het concept ‘actieve stilstand’. Niet achterover leunen met een wijntje, maar schrijven, praten en denken. Ik denk dat een hippe millennial dat mediteren en manifesteren zou noemen.

Pas als je actief stil hebt gestaan kan je over naar gerichte beweging. Want pas dan weet je waar je heen gaat. Tenminste, dat denk je. Want de realiteit is altijd anders dan onze voorstelling ervan. Life is what happens while you’re busy making other plans. Dus je gaat ervaren en dus leren, daar weer op reflecteren en bijstellen.

Ondertussen ontvouwt je pad onder je voeten terwijl je loopt. En moet je niet vergeten om je heen te kijken en de mooie momenten daadwerkelijk te beleven. Daar waar je bent is het ook goed.

Je luistert mijn nieuwe nummer op alle streamingsdiensten, zoals Spotify. In je podcastapp luister je mijn podcastserie ‘En nu eerlijk!’ terug.

Waar je heen gaat

Ik wil erlangs, ik wil eruit
Ik wil alleen maar plankgas vooruit
Waar ga ik heen, het maakt me niet uit

Hoe kan je weten waar je heen gaat
Om te bewegen moet je stilstaan
’t Is leren, reflecteren en doen
En waar je bent is het ook goed

Daar waar ik ga daar is mijn pad
Daar ligt dat wat ik telkens vergat
Alles wat ik altijd al had

Ik weet niet wat ik later wil worden
Maar weet wel steeds meer wie ik ben 

Hoe kan je weten waar je heen gaat
Om te bewegen moet je stilstaan
’t Is leren, reflecteren en doen
En waar je bent is het ook goed

Hoe kan je weten waar je heen gaat
Om te bewegen moet je stilstaan
’t Is leren, reflecteren en doen
En waar je bent is het ook goed
En waar je bent is het ook goed

Tekst en muziek, zang, gitaren, bas, percussie en drums, mastering, productie en distributie: Frank Oeben

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.