Over focus met pomodoro

APC_0004

Een paar weken geleden kreeg ik van mijn kompaan Joost Comperen een timer. Simpel ding. Best low tech. Met een functie die ik ook op mijn telefoon heb. En dat is nou net deel van het probleem waar dit de oplossing voor is.

Als ik op mijn telefoon naar de schermtijd kijk zie ik dat ik mijn telefoon de afgelopen weken zo’n 90 keer per dag heb opgepakt. Dat is dus elke tien minuten. Gemiddeld. Het omschakelen van de ene taak naar de andere kost je brein anderhalve minuut. Dat betekent dat ik per dag al twee uur en een kwartier kwijt ben aan schakelen (90 x anderhalve minuut is 135 minuten). Best zonde van de tijd. 
Daarnaast schakel ik tijdens een taak op mijn laptop ook regelmatig even naar een ander scherm. Een mailtje dat binnenkomt, even op LinkedIn kijken en lang leve Whatsapp for desktop! Misschien kan ik er dus nog wel een paar uur extra schakeltijd bij optellen…

Zonde van de tijd, maar ook zonde van mijn energie. Want al dat schakelen zorgt ervoor dat ik continu hoog in mijn energie blijf zitten. Ik geef mezelf geen ruimte om dingen echt eens goed door te denken. Om af te dalen naar de diepere hersengolven. Daar waar creativiteit ontstaat. 

En dat maakt het zonde van het (potentiële) resultaat. Want met korte acties krijg je ook alleen kort resultaat. Dingen aanklikken en reageren op meldingen zorgt ervoor dat je reactief en kort werkt. Terwijl nieuwe, creatieve, oorspronkelijke oplossingen en nieuwe ideeën juist ontstaan als je tijd, ruimte en rust hebt. 

Daarom gebruik ik nu de timer. Daarbij maak ik gebruik van de Pomodoro-techniek. Die is in de jaren tachtig bedacht door de universiteitsstudent Francesco Cirillo. Hij had moeite met het focussen op zijn studies en het afmaken van zijn opdrachten. Hij verplichtte zichzelf om telkens tien minuten te focussen op zijn studie. Als timer gebruikte hij een kookwekker in de vorm van een tomaat (pomodoro in het Italiaans). Inmiddels is Francesco een succesvolle ondernemer en heeft hij meerdere producten geïntroduceerd rondom de Pomodoro-techniek. 

De techniek bestaat uit vijf stappen (van Wikipedia):

  1. Besluit welke taak je gaat doen
  2. Stel de kookwekker in op 25 minuten
  3. Werk aan de gekozen taak tot de wekker gaat
  4. Neem een korte pauze
  5. Elke vierde “pomodoro” neem je een langere pauze (tussen de 15 en 30 minuten)
Maar eerst maak je een lijstje van taken die je vandaag af wil gaan krijgen. Ik vind het fijn om dat als eerste taak te doen. Ik zet de timer en plak 25 minuten lang mijn bureau vol met post-its met activiteiten. Mijn tweede taak is 25 minuten lang simpele mailtjes en appjes beantwoorden. Die mailtjes waar je ja of nee op moet antwoorden. Een vraag die je nog moest stellen. Die taken die in je achterhoofd hangen en je afleiden om goed aan de slag te kunnen. Na weer vijf minuten koffie pakken, naar de wc gaan en Instagram checken start ik dan met de eerste echte taak.
Hiermee heb ik aan het eind van de dag een stapel propjes naast mijn bureau liggen van post-its die ik heb afgehandeld. Dit geeft mij een goed gevoel. En ik krijg werkelijk dingen gedaan. Ik schrijf bijvoorbeeld weer blogs. 

Bedankt Joost!
 

Groeten,

Frank

Over hoe we onszelf ingecheckt houden

Vanmiddag hadden we de wekelijkse stand-up met het team van de Agile Leiderschap Community. Tijdens het gesprek hadden we het ook over hoe de community iets is wat we 'erbij'...

Lees meer

Over de processorsnelheid van je hersenen

Onze hersenen hebben een snelheid waarmee ze werken, vergelijkbaar met de processorsnelheid van een computer. Hersencellen kunnen met elkaar communiceren, net als al onze zenuwcellen, via elektrische stroompjes. De snelheid...

Lees meer

Over focus op de juiste dingen

Jezelf ontwikkelen gaat over keuzes maken en focus. Focus betekent aandacht op de juiste dingen, maar ook dingen niet doen en je aandacht juist besteden. Dat begint natuurlijk bij de...

Lees meer

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.