Over de energie van medewerkers die door het dak gaan

Een webinar over deze techniek, een training over die tool, de laatste inzichten uit dat vakgebied, allemaal heel relevant. Als er aandacht wordt besteed aan persoonlijke ontwikkeling is het vaak op de ‘harde’ competenties. Kennis en kunde. Vakkennis. Belangrijk om bij te blijven. In een wereld waarin kennis razendsnel vervliegt super relevant om je kennis te blijven ontwikkelen.

Dit is het eerste waar de aandacht naartoe gaat zodra er tijd en ruimte genomen wordt voor persoonlijke ontwikkeling. Die tijd en ruimte op zich is al zeker niet vanzelfsprekend, zo schreef ik eerder al. De moeilijkste vraag bij persoonlijke ontwikkeling is ook de belangrijkste vraag: wat ga ik ontwikkelen? De belangrijkste vraag omdat deze de richting bepaalt. Het is zonde om de schaarse tijd die aan ontwikkeling wordt besteed te besteden aan iets wat je niet verder brengt in de richting waarin je wil gaan. Omdat je er niet gelukkig van wordt, maar ook omdat het minder beklijft als het je minder interesseert. Een bedrijfsbrede verplichte cursus over informatiebeveiliging heeft minder effect als je daar niks mee hebt. 
Een training over de nieuwste tool voor marketing analytics is leuk als dat jouw vakgebied is en je daarin verder wil.

Maar waar wil je nou eigenlijk verder in? Verder op de ingeslagen weg? En welke weg is dat eigenlijk? Er zijn eindeloos veel vertakkingen. Waarin ga jij je specialiseren? Of wil je juist verbreden? Of meer de managementkant op? 

Om het effect van trainingen te vergroten en de waarde ervan ook daadwerkelijk te verzilveren is het dus essentieel eerst stil te staan bij die belangrijkste vraag: wat wil ik doen?

Daarna is het helemaal niet vanzelfsprekend een vakinhoudelijke training te gaan doen. Sowieso zijn er veel meer manieren om kennis te vergaren dan een training. Met vakgenoten verbinden op seminars, bij een vakgroep of je inschrijven voor nieuwsbrieven (en die dan ook daadwerkelijk lezen), podcasts luisteren, of koffie drinken en sparren met vakgenoten bij interessante bedrijven, het kan allemaal.
Maar naast die vakinhoud zijn er ook vaardigheden die minder uit een boekje komen. Competenties die je een betere professional maken in de breedte. Assertiviteit, leiderschap, communicatie, plannen. Maar ook: omgaan met stress, je remmingen doorbreken, zelfvertrouwen. Allemaal multipliers om je kennis en kunde daadwerkelijk in te kunnen zetten. 

Dit kan individueel, maar ook als team is er veel te winnen op de ‘zachte’ competenties. ‘Zacht’ klinkt als soft en dat klinkt al gauw als suf. Het zijn minder tastbare skills. Ze staan niet lekker met een logo op je CV zoals vaktechnische certificaten dat wel doen. Binnen menig organisatie is er ook daarom minder aandacht voor. Wat heeft de organisatie er nou aan als jij ontwikkelt als mens?
Nou, organisaties bestaan vooral uit mensen. Zeker in een land met weinig grondstoffen en met een hoge bevolkingsdichtheid. Een land gericht op handel en innovatie. Kennis is ons belangrijkste productiemiddel en die kennis laat zich het beste vermenigvuldigen als die op de juiste manier gedeeld wordt. Teams die bestaan uit communicatief vaardige, gemotiveerde professionals die goed kunnen samenwerken leveren dan ook meer waarde op. Dat samenwerken gaat beter als teamleden elkaar meer vertrouwen en weten wat ze aan elkaar hebben. 

Een gelukkige medewerker die de ruimte voelt en neemt zich te ontwikkelen, daarin gefaciliteerd wordt door de organisatie en dat ook kan en mag doen in een richting die past, zal vele malen productiever zijn. En ja, die zal zich razendsnel ontwikkelen. En ja, die zal dan op een gegeven moment een volgende stap willen zetten. En ja, dat zal af en toe betekenen dat die ontslag neemt en weggaat. Dat die door het dak gaat. Faciliteer dat.

Ik heb ooit een van mijn medewerkers in zijn ontwikkeldoelen op laten schrijven dat hij voor het einde van het jaar een andere baan moest hebben. Want hij wilde internationale projecten doen met een kop en een staart. Liefst bij start-ups. Wij werkten voor een nationaal bedrijf dat vooral interimopdrachten deed bij grote organisaties. Hij liep tegen de grenzen van ons bedrijf aan. Dus hij moest weg. 
Zo heb ik ook een collega gehad die graag wilde zingen. Op de voorgrond. Maar iets in haar hield haar tegen. De parallel met het werkende leven was snel getrokken. Haar stem gebruiken, voor groepen staan. Dus zij schreef als ontwikkeldoel op om zangles te nemen. 

Zachte competenties zijn misschien soft, ze zijn niet vaag. In zoverre, ze zijn heel meetbaar te maken in ontwikkeldoelen. Met een resultaat. Iemand met een ontwikkeldoel op assertiviteit legde vast dat zij in de komende drie maanden in tenminste drie meetings een punt moest maken. Ik hoorde laatst een teamleider die een medewerker heeft uitgedaagd het komende half jaar tenminste drie fuck-ups te maken. Ga maar leren. 

Teamleden die ‘on fire’ zijn trekken de rest mee omhoog. een enkeling zal door het dak schieten. Zal een jaloersmakende stap maken naar de concurrent. Die concurrent waar sowieso altijd al naar op gekeken werd. Wow. Dus die concurrent wil onze mensen hebben? Due dis concurrent is eigenlijk jaloers op onze mensen? Wow. Dat geeft energie.

Blijf dat positief framen. Je wil dat mensen weggekocht worden. Dat is een teken dat je goeie mensen hebt. En ze gaan echt niet allemaal. En ook echt niet allemaal morgen. 
Voor jezelf betekent dat ook dat je mag rondkijken. En je hoeft echt niet weg. Sterker nog, ik ben groot voorstander van eerst blijven en het maximale uit je omgeving halen. Gebruik maken van de credits die je hebt opgebouwd. Voortbouwen op je netwerk en je kennis. Het gras bij de buren is niet groener. En als dat wel zo lijkt, vraag je dan af: ben ik een konijn of een koe?

Groeten,

Frank

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.