Over waar ik mijn wijsheid vandaan heb

IMG_6989 kopie

De afgelopen maanden deelde ik elke week een niet eerder gepubliceerde paragraaf uit ‘En nu jij!’, mijn eerste boek over persoonlijk leiderschap. Deze week het slot: de epiloog.

Dan vraag je je natuurlijk af waar ik al die wijsheid vandaan haal. En of ik het dan zelf allemaal zo goed voor elkaar heb. Continu doelen aan het bereiken, bijstellen en stappen maken.

Jazeker. Natuurlijk. Niet.
Soms voel ik me een loodgieter met een lekkende kraan.
Ik deel vooral mijn ervaring zodat anderen daar wat aan kunnen hebben. Het plan werkt voor mij. So far.

Toen ik mijn opleiding afrondde met een niet sluitend ondernemings­plan voor mijn eigen internetbedrijf kreeg ik een detacheringsklusje aangereikt. Bij een van de leading online agencies van Nederland, bleek.
Even van de straat, ondertussen verder zoeken naar een ‘echte baan’.
Crediteurenadministratie. Facturen inboeken en betalen. Daar vervolgens in dienst gegaan, taken erbij gepakt op het gebied van kostenbesparingen, wagenparkbeheer en systeemverbeteringen. Toen gevraagd voor een nieuwe afdeling. Resourceplanner geworden. Meegebouwd aan die afdeling. Bezig gegaan met het opzetten van processen en systemen.

Vanuit dat vakgebied een overstap gemaakt naar een ander bedrijf. De aansturing van een team erbij gepakt. Teamleider geworden. Weer gaan bemoeien met processen en systemen. Organisatieveranderingen. Professionalisering. Daar mijn vak van gemaakt.

Een nieuwe afdeling op dat gebied gaan opzetten. Proposities gebouwd, mensen geworven. Een paar klussen bij klanten gedaan en voor ik het wist stond ik op seminars te doen alsof ik er verstand van had. En werd ik nog geloofd ook. Steeds meer bezig gegaan met de ontwikkeling van mensen.

Verantwoordelijk geworden voor een sourcingscontract. Een van de grootste klanten van het bedrijf. Op basis van de vraag uit dat contract weer een nieuwe business unit opgezet. Daar verantwoordelijk voor geworden. En verantwoordelijk voor de inhoud. Proposities in de markt gezet. Was ik ineens manager van een team. Dat weer losgelaten.

Focus op de klant. Het aansturen van een klantteam en ervoor zorgen dat de klant en de ingezette medewerkers tevreden zijn. Daarnaast een training gaan ontwikkelen. Over missie, succes en geluk. Op basis van dit boek. Trainingen gaan geven. Nog een training ontwikkeld. Stoute schoenen aangetrokken en een eigen onderneming opgericht.

En daar staan we dan. In het heden.

Trek daar maar eens zo’n mooi lijntje doorheen. En wat waren dan die groene kruisjes? Bijna niets ging zoals ik me het had voorgesteld.

Het was me wat. Telkens taken bij elkaar te rapen, verschillende projecten op te pakken. Te luisteren naar mijn omgeving. Mijn ogen open te houden. De juiste mensen te kennen. Toevalligheden aan elkaar te knopen. De juiste kansen te pakken. Rollen te creëren die nooit bestonden. Eigenwijs te zijn. Aan mijn eigen pad vast te houden. Te ondernemen binnen een onderneming.

Maar ook te solliciteren. Vacatures in de gaten te houden. Een eigen ideaal profiel op te stellen (wolk!). En veel te praten. Heel veel te praten. Over wat anderen doen. Of dat leuk is. Over wat ik doe. Over wat ik wil. En over hoe ik dat zou moeten bereiken. En me vooral niet al teveel aan groeipaden of verwachtingen van anderen te houden.

Het was een hele onderneming. Wat een werk. Maar nu terugkijkend juist altijd in mijn kracht gezeten. Ontdekt dat niet de wolk leidend is, maar de zwerftocht. Dat het niet gaat om het bereiken van doelen, maar om het leven van een leuk leven. Dat de dingen die ik wil doen veel dichterbij liggen dan ik dacht. Dat ik eigenlijk mijn hele leven al hetzelfde wil, alleen de omgeving en de omvang wijzigen.

Al mijn doelen bereikt. Stap 8. Aan de slag weer. We mogen nog even. En hoe verder ik kom, hoe leuker het wordt. Hoe meer ik heb om op terug te kijken hoe meer tevreden ik ben met de route tot nu toe. Hoe meer plezier ik heb. Hoe meer ik erachter kom dat mijn missie in het heden veel belangrijker is dan het nastreven van langetermijndoelstellingen.

Ik kan steeds meer met de ontwikkeling van anderen bezig zijn, waardoor ik mijn ‘best practice’ steeds verder kan aanscherpen. Deze kan ik dan vervolgens weer op mezelf toepassen. Het bezig zijn met mijn eigen ontwikkeling wordt voor mij steeds meer automatisme. Het kost mij steeds minder energie. Daarbij krijg ik steeds meer energie van de stappen die ik zet en het werk dat ik doe.

Dank aan iedereen met wie ik de afgelopen jaren heb morgen sparren, die ik heb mogen coachen of aan wie ik leiding heb gegeven. Dank aan iedereen die mijn blogs gelezen heeft en feedback heeft gegeven. Bedankt voor jullie luisterende oren en jullie feedback. En bedankt dat jullie mijn proefkonijnen waren. Dit is mijn cadeau terug. Hopelijk hebben jullie er net zo veel aan en kunnen zo veel mogelijk mensen actief aan de slag gaan met hun eigen weg, met hun eigen geluk.


En zo sloot ik vier jaar geleden het boek af. Inmiddels heb ik nog vele mooie stappen mogen zetten en nog twee boeken geschreven.

Wil je het hele boek teruglezen? Als je je best doet, vind je alle delen en alle blogs hier terug. Maar je kunt natuurlijk ook het boek bestellen. Kan je alles rustig bij het haardvuur teruglezen. Als paperback of ebook (of gratis bij Kobo Plus).
Wil je mijn blogs direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor mijn update.
Nog mooier is het natuurlijk om in actie te komen en je in te schrijven voor een webinar of training, of aan de slag te gaan met mijn online ontwikkelprogramma ‘En nu Online!

Groeten,

Frank

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.